Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар | Китайски юан | Швейцарски франк | Евро | Британска лира | Японска йена | Турска лира | Щатски долар

Последвайте currencyguide.eu

Реклами

Десет Aмерикански долара


Десет американски долара лице

Бързи връзки към банкнотите:
Един американски долар Пет американски долара Двадесет американски долара Петдесет американски долара Сто американски долара

Описание:
Размер: 155.956 x 66.294 mm
Състав на хартията: 75% памук, 25% лен

Десет американски долара лице Десет американски долара гръб

Банкнотата от десет долара е част от валутата на Съединениете Американски Щати. Първият секретар на държавната хазна на САЩ Александър Хамилтън е на лицевата страна на банкнотата, а финансовото министерство на САЩ е на обратната страна. Банкнотата е една от двете в обрaщение (другата е 100- доларовата банкнота с Бенджамин Франклин), на които не е изобразен президент на Съединените щати.

Според Бюрото за гравиране и печат средната продължителност на живота на банкнотата от 10 щатски долара, в обръщение е 18 месеца. Приблизително 6% от всички американски банкноти, отпечатани през 2009 г. са били с номинал от десет долара.

Авторът на портрета на Хамилтън е Джон Тримбул. Той е нарисувал през 1805 година. Оригинала принадлежи към колекцията на New York City Hall.


Защитни елементи:

Чрез защитните елементи може да разпознаете дали вашата банкнота от 10 долара е фалшива или истинска.

Мастило с изменящ се цвят

Десет американски долара мастило с изменящ се цвят

Наклонете банкнотата, за да проверите дали числото 10 в долния десен ъгъл на предната част на банкнотата променя цвета си от подобен на метала мед до зелено. Промяната на цвета е по-изразен при новата серия, което я прави още по-лесна за предпазване от фалшификати.

Воден знак

Десет американски долара воден знак

Дръжте банкнотата срещу светлина, за да видите блед образ на Александър Хамилтън. Може да се види от двете страни на банкнотата. На обновената $ 10 банкнота, празен овал е включен в дизайна, за да се маркира местоположението на водния знак.

Осигурителна нишка

Десет американски долара осигурителна нишка

Дръжте банкнотата срещу светлина, за да се уверите, че има една малка нишка, вградена в хартията. Думите USA TEN и малък флаг се виждат отпечатани с микрошрифт. Нишката се намира от дясно на портрета и може да се види от двете страни на банкнотата. Тази нишка свети в оранжево, когато банкнотите са осветени от ултравиолетова светлина.

Добавени елементи в дизайна и защитите

Банкнотите с нов дизайн остават същите като размер и са със същите, но подобрени портрети и исторически изображения както и старите.

Цвят

Най-забележимата разлика в обновената $ 10 банкнота е добавянето на различни цветове оранжево, жълто и червено. Думите- We the People from the United States Constitutionса са отпечатани в червено във фона от дясно на портрета. Също така, малки жълти числа 10, са отпечатани на фона вляво от портрета на предната част на банкнотата, както от дясно на графиката на гърба на банкнотата. Тъй като цветът може да бъде дублиран от страна на потенциалните фалшификатори, не трябва да се използва за проверка на автентичността на банкнотата.

Символите на свободата

Десет американски долара символи на свободата

Две изображения на факела от Статуята на свободата са отпечатани в червено, на предната част на обновената банкнота. Голям образ на факела е отпечатан като част от фона вляво от портрета на Хамилтън, а второ, по-малъко червено изображение се намира в долната дясна страна на портрета. Символите на свободата се различават за всяка деноминация.

Обновени портрет и графика

Десет американски долара портрет и графика

Овалните граници и финните линии около портрета на Хамилтън  на лицевата страна, и на министерство на финансите на САЩ на гърба, са отстранени при банкнотите с нов дизайн. Портретът е преместен нагоре и раменете са разширени.

Елемент за хора със слабо зрение

Десет американски долара елемент за хора със слабо зрение

Числото 10 в долния ъгъл на гърба на банкнотата е релефно, за да помогне на хората със зрителни увреждания да  правят разлика в деноминацията.

Микрошрифт

Десет американски долара микрошрифт

Микрошрифтът е трудно да бъде възпроизведен, тъй като е необходима много добра техника , с която фалшификаторите рядко разполагат. Микрошрифтът на новата банкнота от десет долара в лицевата страна на банкнотата и е разположен в три области: думата на USA и на числото 10 може да се намерят и да се повтарящи под големия факел думите THE UNITED STATES OF AMERICA and TEN DOLLARS може да бъдат намерени под портрета, както и  вертикално от вътрешната страна на лявата и дясната гранични линии на банкнотата.

Индикатори на Федералния резерв

Десет американски долара индикатори федералния резерв

Универсалния печат вляво от портрета олицетворява системата на Федералния резерв. Буквата и числото под левия сериен номер идентифицира банката издател на банкнотата от системата на Федералния резерв. Има 12 регионални банки на Федералния резерв и 24 клона, разположени в големите градове в САЩ.

Серийни номера

Десет американски долара серийни номера

Уникалното съчетание на единадесет цифри и букви изобразени на две места върху предната част на банкнотата. Тъй като те са уникални идентификатори, серийните номера, помагат за прилагането на закона за идентифициране на фалшиви банкноти, и на Бюрото за гравиране и стандартите за качество на печат на банкнотите, които произвеждат.

Вижте това видео на фалшива банкота от 10 долара

В това видео ще видите фалшива банкота от 10 щатски долара, сравнена с истинска.

Ресурси:
uscurrency.gov
wikipedia.org