Фалшиви пари:
как да ги разпознаем


www.currencyguide.eu


bulagrian flagus-uk-flag

швейцарски франк знак


Швейцарски франк- обща информация
Бързи връзки към банкнотите:


Девета серия:
- 50 Швейцарски франка

Осма серия:
- 10 Швейцарски франка
- 20 Швейцарски франка
- 50 Швейцарски франка
- 100 Швейцарски франка
- 200 Швейцарски франка
- 1000 Швейцарски франка

Швейцарски франк (знак: Fr или SFR; немски: Franken, френски и романски диалект: франк, италиански: Франко; код: CHF) е валута и  законно платежно средство на Швейцария, Лихтенщайн,  Кампионе д'Италия. Въпреки че формално не са законно платежно средство се използват и в германския анклав Бюсинген. Швейцарската национална банка емитира банкноти и федерални монети.

Швейцарският франк е единствената версия на франка, които все още се издава в Европа. ISO-кодът на валутата, използвана от банки и финансови институции е CHF, въпреки че "Fr." се използва от повечето фирми и рекламодатели, известна е употребата SFR. На латински "CH" означава Confoederatio Helvetica.
През 1907 г. Швейцарската национална банка пое издаването на банкноти от кантоните и различните банки. Въведени са купюри от 50, 100, 500 и 1000 швейцарски франка. 20 франкови банкноти са въведени през 1911 г., последвани от 5 швейцарски франка през 1913 година. През 1914 г. Министерството на финансите на федерацията издава книжни пари в купюри от 5, 10 и 20 франка. Тези банкноти са издадени в три различни варианта: френски, немски и италиански. Държавната бака за заеми издава банкнота от 25 франка същата година. През 1952 г.Националната банка спира издаването на банкноти от 5 франка, но въвежда нова банкнота от 10 франка, през 1955 г. През 1996 г. банкнота с номинал от 200 швейцарски франка е въведена, издаването на 500 франка преустановено.

Осем серии банкноти са били отпечатани от Националната банка, шест от които са били изтеглени за използване от широката общественост. Шестата серия от 1976 г., проектирани от Ърнст и Урсула Хийстанд, изобразяващи лица от света на науката,  са изтеглени и ще загубят изцяло стойността си на 1 май 2020. До 2010 г. голям брой банкнти от тази серия все още не са обменени, въпреки че не са  законно платежно средство от повече от 10 години .

Седмата серия швейцарски франкове е отпечатана през 1984 г., но се е съхранявала като резерв, готов да бъде използван, ако например банкнотите, които се използват масово се фалшифицират. Когато Швейцарската национална банка реши да разработи нови възможности за сигурност и да се откаже от концепцията на резервната серия, банкнотите от тази серия ще бъдат унищожени.

Настоящата осма серия банкноти е била проектирана от на Йорг Зинцмайер с основна тема изкуствата и е въведена в обръщение през 1995 година. В допълнение с нов дизайн, тази серия швейцарски франкове е различена от предишните по няколко признака: Вероятно най-важната разлика от практическа гледна точка е, че рядко използваната 500 франкова банкнота е заменена с нова от 200 франка, тази нова банкнота наистина се оказа по-успешна от старата. Базовите цветовете на новите банкноти са подобни на старите, освен, че 20 франковата банкнота е променено от синьо към червено, за да се предотврати често объркване с 100-те франка. Също така 10-те франка са променени от червено към жълто . Размерът на банкнотите е променен, като всички банкноти от осма серия с една и съща височина (74 мм), а ширината се увеличава със стойността. Новата серия съдържа много повече защитни елементи, в сравнение с предишната, като много (но не всички) от тях сега са на видимо място и са били широко рекламирани, в контраст с предишната серия, където повечето са били държани в тайна.

Всички настоящи банкноти швейцарски франкове са четириезични- показват цялата информация в четирите национални езика.

Когато 5-та серия да загуби своята валидност в края на април 2000 г., банкнотите, които не са разменени са обща стойност от 244.3 млн. швейцарски франка и в съответствие с швейцарското законодателство, тази сума е прехвърлена на Швейцарския фонд за катастрофични загуби .

През февруари 2005 г. бе обявен конкурс за проектиране на 9-та серия на тема Швейцария отворена към света и се планираше да бъдат въведени в обръщение около 2010г. Резултатите бяха обявени през ноември 2005 г., но избрания дизайн привлече критики от широката общественост. През Декември 2015 беше обявено, че първата банкнота от новата серия ще бъде от Петдесет франка ще бъде предствена на пресконференция на 6 Април 2016 и ще започне да се издава от 12 Април 2016.

Към 2014 г., общата стойност на швейцарските банкноти в обращение е 64,696.9 милиона швейцарски франка.

Швейцарският франк е шестата най-търгувана валута в света

Мобилна версия


Източници:
www.wikipedia.org
http://www.snb.ch

Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар Китайски юан/ Ренминби | Швейцарски франк | Евро |
Британска лира | Индийска рупия
Японска йена | Турска лира |
Щатски долар

Използваме "бисквитки", за да ви улесним, и за да ви покажем персонализирани реклами. Повече..

Реклама