Фалшиви пари:
как да ги разпознаем


www.currencyguide.eu


bulagrian flagus-uk-flag

Един американски долар


Един Aмерикански долар
+ Американски долар- обща информация

Бързи връзки към банкнотите:

- 1 Aмерикански долар
- 5 Aмерикански долара
- 10 Aмерикански долара
- 20 Aмерикански долара
- 50 Aмерикански долара
- 100 Aмерикански долара

(изключително малко банкноти с номинал от $2 са в обращение)(за повече информация за старите серии натиснете тук [EN]


Описание:

Размер: 155.956 x 66.294 mm
Състав на хартията:
75% памук
25% ленЕдин американски долар лице

Един американски долар гръб


Банкнотата от един долар е най-широко разпространената деноминация от всички банкноти. Първият президент Джордж Вашингтон, нарисуван от Гилбърт Стюарт е изобразен на лицевата страна, а на обратната страна е включен Великият печат на САЩ . Едно доларовата банкнота е с най-старият дизайн от всички американски банкноти, дебютира през 1963 г., когато за първи път става банкнота на Федералния резерв. Включването на националното мото "In God We Trust" на всички банкноти се изисква от закона през 1955 г. и за първи път се появява на книжни пари през 1957г.

Според Бюрото за гравиране и печат, че средната продължителност на живота на $ 1 банкнота е 42 месеца, преди да бъде заменена поради износване. Приблизително 29% от цялата американската валута, произведена през 2018 са еднодоларови банкноти.Как да разпознаем дали банкнотата от един щатски долар е истинска

Тъй като е необходимо много време, усилия и средства, да се фалшивицира 1 долар , в повечето случаи това не е рентабилно. Има малко изолирани фалшификати. Ще посочим 5 лесни стъпки за откриване на фалшиви пари, без специални защитни елементи:  1. Почувствайте хартията на банкнотата. Хората, които работят с пари, могат  да  много лесно да идентифицират по-ниското качество фалшиви банкноти само като ги докосват. Истинските банкноти са с релефен печат.
  2. Сравнете банкнотата с друга от същия купюр и серия.
  3. Вижте внимателно качеството на печат. Истинските американски банкноти са отпечатани, като се използват техники, и най-често  офсетов печат и дигитален печат (най-популярните инструменти и най-сложните за фалшификаторите). Вижте за размазани области, особено при фините детайли, като например около границите –истинските банкноти имат ясни, граници. Портретите на фалшиви банкноти, могат да изглеждат безлични, замъглени, и плоски, а при истинските банкноти, портретите са добре изразени и съдържат много фини детайли.
  4. Малки червени и сини власинки вградени в хартията, сочат, че банкнотата е оригинална. Експертите фалшификатори обикновено принтират тези власини върху хартията, но тогава, при оглед с лупа много лесно се забелязва, че те на се част от структурата на хартията.
  5. Разглеждане на серийните номера. Фалшивите банкноти могат да имат серийни номера, които не са разпределени равномерно или не са идеално подравнени. Ако има едни и същи при две и повече банкноти тогава те са фалшиви.
Източници:
http://www.wikipedia.org
www.newmoney.gov

Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар Китайски юан/ Ренминби | Швейцарски франк | Евро |
Британска лира | Индийска рупия
Японска йена | Турска лира |
Щатски долар

Използваме "бисквитки", за да ви улесним, и за да ви покажем персонализирани реклами. Повече..

Реклама