Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар | Китайски юан | Швейцарски франк | Евро | Британска лира | Японска йена | Турска лира | Щатски долар

Последвайте currencyguide.eu

Реклами

Американски долар- обща информация


Бързи връзки към банкнотите:
Един американски долар Пет американски долара Десет американски долара Двадесет американски долара Петдесет американски долара Сто американски долара

Стари серии
сто щатски долара серия 1996 петдесет щатски долара серия 1996

Американски(Щатски) долар (знак: $; код: USD; също съкратено US $) е официалната валута на Съединените Американски Щати и нейните отвъдморски територии. Един долар е разделен на 100 цента.

Американският долар е най-често използваната валута в международните транзакции и е една от доминиращите валути в света. Тя се използва и като единствена валута в някои британски отвъдморски територии (Британски Вирджински острови и Търкс и Кайкос).

Първите доларови монети са подобни по размер и състав на испанския долар. Испанският сребърнен долар и мексиканското песо са използвани заедно с американския долар, като са били законно платежно средство до 1857. Монетосеченето в различни английски колонии също се разпространява.

Американският долар е създаден от Конституцията и е определен от Закона Монетите през 1792. В началото не се показват лицата на президентите, както е обичаят сега. В действителност Джордж Вашингтон е бил прорив лицето му да бъде на валутата, практика която той сравнява с политиката на европейските монарси.

Символът $, обикновено се изписва преди числото на сумата, като се използва и за други валути освен американски долар. Знакът е резултат от еволюцията в края на 18-ти век на писменото съкращение "PS" за песо. Р и S в крайна сметка се обединяват, за да бъдат записани помежду си като $. Друго популярно обяснение е, че произлиза от Испанската хералдика и олицетворява Херкулесовите стълбове (скалите от двата бряга на Гибралтарския проток) и мотото Plus Ultra във формата на “S” Друго предположение е, че знака на долара се е образувал от главните букви U и S отпечатани една върху другата. Тази теория, популяризирана от писателка Айн Ранд не взема под внимание факта, че символът е вече в употреба преди образуването на Съединените щати.

Днес, щатските долари, са изработени от хартия съсътавена от памук и лен, за разлика от най-често срещаната хартия, която е изработена от дървесни влакна. Монетите в САЩ са произведени от Монетния двор на САЩ. Доларови банкноти в САЩ са отпечатани от Бюрото за гравиране и печат, а от 1914 г., са издадени от Федералния резерв.

"Големия размер банкноти", издадени преди 1928 г., са с размери 7.42 инча (188 mm) с 3.125 инча (79,4 мм);  "малките банкноти", въведени същата година са с размери 6.14 инча (156 mm) с 2.61 инча (66 мм) от 0,0043 инча (0,11 мм).

В момента правителството на САЩ поддържа над 800 милиарда щатски долара в брой (предимно банкноти на Федералният резерв) в обращение. Сумата на парите в обръщение се увеличава (или намалява) от действията на Системата на Федералния резерв. Осем пъти в годината, 12-членен федерален комитет се среща, за да се определи паричната политика на САЩ. Всеки работен ден, Системата на Федералния резерв участва в операциите на открития пазар, за извършването на тази парична политика. Ако Федералният резерв иска да увеличи предлагането на пари, той ще купува ценни книжа (като например американските съкровищни облигации), анонимно от банките в замяна на долари и обратно, продава ценни книжа на банките в замяна на долари.

Федералният резерв прави поръчка за печатане пари от Министерство на финансите на САЩ. Департаментът на финансите на свой ред изпраща тези искания до Бюрото за гравиране и печат (за да се отпечатат нови доларови банкноти) и на Бюрото на Монетния двор (за сечене на монети).

Ресурси:
uscurrency.gov
wikipedia.org