Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар | Китайски юан | Швейцарски франк | Евро | Британска лира | Японска йена | Турска лира | Щатски долар

Последвайте currencyguide.eu

Реклами

Канадски долар- обща информация


Бързи връзки към банкнотите:
Нова вертикална серия
Десет канадски долара вертикална полимер
Полимерна серия(Frontier)
Пет канадски долара полимер Десет канадски долара полимер Двадесет канадски долара полимер Петдесет канадски долара полимер Сто канадски долара полимер

Серия "Канадско пътешествие"
Пет канадски долара Десет канадски долара Двадесет канадски долара Петдесет канадски долара Сто канадски долара

Канадският долар (знак: $ ISO код: CAD) е валутата на Канада. В момента канадският долар е шестата най-търгувана валута на световните валутни пазари след щатския долар, еврото, йената, британската лира и швейцарския франк с дял от 5,3% . Като резервна валута канадския долар се нарежда на шесто място. Изобразява се съкратено със знака за долар $ или C $, за да се разграничи от други доларово деноминирани валути. Един канадски долар се разделя на 100 цента. В канадския английски, както и в американския се използва разговорно наименованието "buck" за долар.

Канадски доларови банкноти издадени от Банката на Канада, са законно платежно средство в Канада. Канадски долари, особено монети, се приемат и в някои от най-северните градове на Съединените щати, както и в много канадски анклави. Всички банкноти издадени от "Банката на Канада от 1935 насам са законно платежно средство и запазват пълната си стойност.

Търговците в Канада могат да отказват да приемат банкноти, без да нарушават закона. Според канадското законодателство начина на плащане трябва да бъде взаимно договорен от страните. Например в магазин могат да откажат да приемат $ 100 банкноти, ако смятат, че това ще ги постави в риск да станат жертва на фалшификация.

Първите емитирани в Канада, деноминирани в долари пари се издават от британските военни 1813 и 1815. Канадски долари по-късно се издават от банки, наети от няколко предконфедерални колониални правителства, като започват през 1830 и продължават и след създаването на Конфедерацията през 1870г. Някои канадски общини също издават банкноти най-вече по време на голямата депресия. През 1935 г. само 10 наети банки все още издават банкноти, когато Банката на Канада е създадена. Тя поема също поема част от издаването на банкноти в Канада. Започва издаването на банкноти от $ 1, $ 2, $ 5, $ 10, $ 20, $ 25, $ 50, $ 100, $ 500 и $ 1000. През 1944 г. е било забранено издаването на банкноти от наети банки. Съществени промени в дизайна на банкнотите са настъпили от 1935 г. насам, с нови серии, въведени през 1937 г., 1954 г., 1970 г., 1986 г., и 2001 г. През юни 2011 г., започва печат на банкноти с нов дизайн, отпечатани върху полимер, вместо на базирана на памучна основа хартия, първоначално на $ 100 (в обръщение от ноември 2011 г.), на банкнота от $ 50 (в обръщение от март 2012 г.), 20 $ (въведени в обръщение през Ноември 2012). Банкнотите от 5 и 10 канадски долара са въведени в обращение през ноември 2013 г.

Осмата серия от банкноти на канадския долар е въведена за първи път от Банката на Канада през 2018 г. Първата банкнота от новата серия е от 10 долара с изображението на Виола Дезмънд. Представена е на Международния ден на жената - 8 Март 2018 г. и пусната в обращение на 19 Ноември 2018 г.

Ресурси:
rba.gov.au
wikipedia.org