Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар | Китайски юан | Швейцарски франк | Евро | Британска лира | Японска йена | Турска лира | Щатски долар

Последвайте currencyguide.eu

Реклами

Сто Aмерикански долара


Сто американски долара лице

Бързи връзки към банкнотите:
Един американски долар Пет американски долара Десет американски долара Двадесет американски долара Петдесет американски долара

Описание:
Размер: 155.956 x 66.294 mm
Състав на хартията: 75% памук, 25% лен

Сто американски долара лице Сто американски долара гръб

Американската сто доларова банкнота ($ 100) е част от валутата на САЩ. Американският държавник, изобретател и дипломат Бенджамин Франклин е изобразен на лицевата страна на банкнотата. На обратната страна на банкнотата е изображение на Индипендънс Хол. Времето на часовника показва приблизително 4:10 на старите серии банкноти и 10:30 на новата серия 2009А. Ако времето се конвертира в дата (10 април), това е така, защото десети април е стотният ден от годината.

Банкнотата е една от двете в обращение(другата е 10- доларовата банкнота с Александър Хамилтън), на които не е изобразен президент на Съединените щати. Именно тя е най-голямата деноминация останала в обращение от 14 юли 1969 г., когато по-високите деноминации от $ 500, $ 1,000, $ 5,000, и $ 10,000 са изтеглени. Според Бюрото за гравиране и печат, средния живот на една $ 100 банкнота в обращение е 89 месеца (7 години), преди да бъде заменена поради износване.

Тези банкноти най-често се наричат „ Бенджамини „.Приблизително 29% от всички банкноти, произведени през 2009 г. са били $ 100 банкноти.

Нова серия от 2009г с нов дизайн бе представена на 21 април 2010 г, и въведена в обръащение обръщение на 11 февруари 2011, но производството е прекратено, тъй като повече от 30% от банкнотите са неизползваеми поради производствен дефект. На 08.10.2013г. Федералният резерв започва да снабдява финансовите институции с новата банкнота от 100 Американски долара.


Защитни елементи:

Чрез защитните елементи може да разпознаете дали вашата банкнота от 100 долара е фалшива или истинска.

3-D Осигурителна лента

Сто американски долара 3-D Осигурителна лента

Вижте синята лента върху предната част на банкнотата. Накланяйте банкнотата напред и назад и ще видите камбаните да се сменят с числото 100 докато се движат. Когато наклоните банкнотата, назад и напред, камбаните и числата се движат от страна до страна. Ако накланяте на ляво и дясно, те се движат нагоре и надолу. Лентата е вплетена в хартията, а не отпечатана върху нея.

Камбана в мастилница

Сто американски долара Камбана в мастилница

Вижте изображение на камбана в мастилница с оранжев цвят (метала мед), върху предната част на сто доларовата банкнота. Наклонете, за да видите промяна на цвета на камбаната от медно в зелено, както и ефект, който прави камбаната да се появява и изчезва в рамките на мастилницата.

Мастило с изменящ се цвят

100 щатски долара Мастило с изменящ се цвят

Наклонете банкнотата, за да видите числото 100 в долния десен ъгъл на банкнотата ,което се сменя от подобен на метала мед в зелен цвят.

Воден знак

Сто американски долара Воден знак

Дръжте банкнотата към светлина и търсете блед образ на Бенджамин Франклин в празното пространство до портрета. Изображението се вижда и от двете страни на банкнотата.

Осигурителна нишка

100 щатски долара Осигурителна нишка

Дръжте банкнотата срещу светлина, за да видите вградената нишка, която е вертикална вляво от портрета. Нишката е щампована с буквите USA и числото 100. Нишката се вижда от двете страни на банкнотата и свети в розово, когато е осветена от ултравиолетова светлина.

Добавени елементи в дизайна и защитите

Банкнотите с нов дизайн остават същите като размер и са със същите, но подобрени портрети и исторически изображения както и старите.

Символи на свободата

Сто американски долара символи на свободата

Новите $ 100 банкноти са с американските символи на свободата- фрази от Декларацията за независимостта и част от перото на Бащите-основатели, използвано за подписване на историческите документи.Те са от дясната страна на портрета.

Обновени портрет и графика

Сто щатски долара Обновени портрет и графика

Портрета на Бенджамин Франклин, един от бащите основатели на САЩ, остава на предната част на 100-те щатски долара. На гърба има нова скица на Индипендънс Хол, която изобразява гърба, а не лицето на сградата. Овалите около портрета и скицата са отстранени и изображенията се разширяват.

Микрошрифт

Сто американски долара Микрошрифт

Разгледайте внимателно с лупа за малки печатни думи, които са на яката на Бенджамин Франклин, около празното място, където се появява водения знак, по протежение на златно перо.

Индикатори на Федералния резерв

100 американски долара фед индикатори

Универсалния печат вляво от портрета олицетворява системата на Федералния резерв. Буквата и числото под левия сериен номер идентифицира банката издател на банкнотата от системата на Федералния резерв. Има 12 регионални банки на Федералния резерв и 24 клона, разположени в големите градове в САЩ.

Серийни номера

Сто американски долара Серийни номера

Уникалното съчетание на единадесет цифри и букви изобразени на две места върху предната част на банкнотата. Тъй като те са уникални идентификатори, серийните номера, помагат за прилагането на закона, за идентифициране на фалшиви банкноти и контрол на качеството на печат на банкнотите.

Под ултравиолетова светлина

Сто американски долара Под ултравиолетова светлина

Осигурителната нишка на банкнотата от 100 американски долара се появява под ултравиолетова светлина и свети в розов цвят. Хартията на банкнота абсорбира ултравиолетовата светлина.

Елемент за хора със слабо зрение

Сто американски долара Елемент за хора със слабо зрение

Погледнете голямото число 100 от обратната страна на новите 100 Американски долара. То помага на хората с увредено зрение да идентифицират банкнотата.

Вижте това видео на истинска, сравнена с фалшива банкнота $100 щатски долараРесурси:
uscurrency.gov
wikipedia.org