Фалшиви пари:
как да ги разпознаем


www.currencyguide.eu


bulagrian flagus-uk-flag

Сто американски долара лице


Сто Aмерикански долара
+ Американски долар- обща информация

Бързи връзки към банкнотите:

- 1 Aмерикански долар
- 5 Aмерикански долара
- 10 Aмерикански долара
- 20 Aмерикански долара
- 50 Aмерикански долара
- 100 Aмерикански долара

(изключително малко банкноти с номинал от $2 са в обращение)(за повече информация за старите серии натиснете тук [EN]


Описание:

Размер: 155.956 x 66.294 mm
Състав на хартията:
75% памук
25% ленСто американски долара лице

Сто американски долара гръб


Американската сто доларова банкнота ($ 100) е част от валутата на САЩ. Американският държавник, изобретател и дипломат Бенджамин Франклин е изобразен на лицевата страна на банкнотата. На обратната страна на банкнотата е изображение на Индипендънс Хол. Времето на часовника показва приблизително 4:10 на старите серии банкноти и 10:30 на новата серия 2009А. Ако времето се конвертира в дата (10 април), това е така, защото десети април е стотният ден от годината.

Банкнотата е една от двете в обращение(другата е 10- доларовата банкнота с Александър Хамилтън), на които не е изобразен президент на Съединените щати. Именно тя е най-голямата деноминация останала в обращение от 14 юли 1969 г., когато по-високите деноминации от $ 500, $ 1,000, $ 5,000, и $ 10,000 са изтеглени. Според Бюрото за гравиране и печат, средния живот на една $ 100 банкнота в обращение е 89 месеца (7 години), преди да бъде заменена поради износване.

Тези банкноти най-често се наричат „ Бенджамини „.Приблизително 29% от всички банкноти, произведени през 2009 г. са били $ 100 банкноти.

Нова серия от 2009г с нов дизайн бе представена на 21 април 2010 г, и въведена в обръащение обръщение на 11 февруари 2011, но производството е прекратено, тъй като повече от 30% от банкнотите са неизползваеми поради производствен дефект. На 08.10.2013г. Федералният резерв започва да снабдява финансовите институции с новата банкнота от 100 Американски долара.


+Защитни елементи:

3-D Осигурителна лента

Сто американски долара 3-D Осигурителна лента


Вижте синята лента върху предната част на банкнотата. Накланяйте банкнотата напред и назад и ще видите камбаните да се сменят с числото 100 докато се движат. Когато наклоните банкнотата, назад и напред, камбаните и числата се движат от страна до страна. Ако накланяте на ляво и дясно, те се движат нагоре и надолу. Лентата е вплетена в хартията, а не отпечатана върху нея.


Камбана в мастилница

Сто американски долара камбана в мастилница


Вижте изображение на камбана в мастилница с оранжев цвят (метала мед), върху предната част на сто доларовата банкнота. Наклонете, за да видите промяна на цвета на камбаната от медно в зелено, както и ефект, който прави камбаната да се появява и изчезва в рамките на мастилницата.


Мастило с изменящ се цвят

Сто американски долара Мастило с изменящ се цвят


Наклонете банкнотата, за да видите числото 100 в долния десен ъгъл на банкнотата ,което се сменя от подобен на метала мед в зелен цвят.


Воден знак

Сто американски долара воден знак


Дръжте банкнотата към светлина и търсете блед образ на Бенджамин Франклин в празното пространство до портрета. Изображението се вижда и от двете страни на банкнотата.


Осигурителна нишка

Сто американски долара Осигурителна нишка


Дръжте банкнотата срещу светлина, за да видите вградената нишка, която е вертикална вляво от портрета. Нишката е щампована с буквите USA и числото 100. Нишката се вижда от двете страни на банкнотата и свети в розово, когато е осветена от ултравиолетова светлина.


Символите на свободата

Сто американски долара Символит на свободата


Новите $ 100 банкноти са с американските символи на свободата- фрази от Декларацията за независимостта и част от перото на Бащите-основатели, използвано за подписване на историческите документи.Те са от дясната страна на портрета.


Обновени портрет и графика

Сто американски долара Обновени портрет графика


Портрета на Бенджамин Франклин, един от бащите основатели на САЩ, остава на предната част на 100-те щатски долара. На гърба има нова скица на Индипендънс Хол, която изобразява гърба, а не лицето на сградата. Овалите около портрета и скицата са отстранени и изображенията се разширяват.


Микрошрифт

Сто американски долара Микрошрифт


Разгледайте внимателно с лупа за малки печатни думи, които са на яката на Бенджамин Франклин, около празното място, където се появява водения знак, по протежение на златно перо.


Индикатори на Федералния резерв

100 US Dollars Federal Reserve Indicators


Универсалния печат вляво от портрета олицетворява системата на Федералния резерв. Буквата и числото под левия сериен номер идентифицира банката издател на банкнотата от системата на Федералния резерв. Има 12 регионални банки на Федералния резерв и 24 клона, разположени в големите градове в САЩ.


Серийни номера

Сто американски долара Серийни номера


Уникалното съчетание на единадесет цифри и букви изобразени на две места върху предната част на банкнотата. Тъй като те са уникални идентификатори, серийните номера, помагат за прилагането на закона, за идентифициране на фалшиви банкноти и контрол на качеството на печат на банкнотите.


Под ултравиолетова светлина

100 Американски долара по Ултравиолетова светлина


Осигурителната нишка на банкнотата от 100 американски долара се появява под ултравиолетова светлина и свети в розов цвят. Хартията на банкнота абсорбира ултравиолетовата светлина


Голямото число 100 от обратната страна на банкнотата

Голямото число 100


Погледнете голямото число 100 от обратната страна на новите 100 Американски долара. То помага на хората с увредено зрение да идентифицират банкнотата.

(Информация за старите серии банкноти може да получитетук) [EN]

Източници:
http://www.wikipedia.org
www.newmoney.gov

Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар Китайски юан/ Ренминби | Швейцарски франк | Евро |
Британска лира | Индийска рупия
Японска йена | Турска лира |
Щатски долар

Използваме "бисквитки", за да ви улесним, и за да ви покажем персонализирани реклами. Повече..

Реклама