Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар | Китайски юан | Швейцарски франк | Евро | Британска лира | Японска йена | Турска лира | Щатски долар

Последвайте currencyguide.eu

Реклами

Британска лира- обща информация


Бързи връзки към банкнотите:
Банкноти в обращение:
5 Британски лири полимер 10 Британски лири полимер 20 Британски лири полимер 50 Британски лири полимер

Банкноти изтеглени от обращение:
5 Британски лири полимер серия Е 10 Британски лири полимер серия V 20 Британски лири 50 Британски лири 50 Британски лири полимер серия E

Британска лира (ISO код: GBP), която често се нарича паунд, е официалната валута на Обединеното кралство, корона от зависимости (остров Ман и Англо-нормандските острови) и отвъдморските територии на Великобритания: Южна Джорджия и Южните Сандвичеви острови, Британска антарктическа територия и Тристан да Куня. Британската лира разделена на 100 пенса (ед.ч.: Пени). Британската лира е четвъртата най-търгувана валута на международните валутни пазари, след американския долар, еврото и японската йена. Заедно с тези три валути и китайския юан участва в изчислението на стойността на специалните права на тираж на МВФ. Стерлинга е третата най-предпочитана резервна валута в света (около 4%).

Банката на Англия издава банкноти над триста години. През това време както самите банкноти, така и ролята им в обществото се променят постоянно. От днешна гледна точка е лесно да приемем, че парче хартия, което реално струва няколко пенса, може да струва пет, десет, двадесет или петдесет паунда. Ключовата роля на Банката на Англия е да печели и поддържа обществената увереност във валутата, което е крайно необходимо за правилното функциониране на икономиката.

В момента следните банкноти са в обращение:

£5 включваща изображение на Уинсън Чърчил, кулата на кралица Елизабет, и лабиринта в замъка Бленхайм, цитат "Не предлагам нищо друго освен кръв, мъки, сълзи и пот" от своя реч през 1940, изглед от замъка в Уестминстър и медал от Нобелова награда.

£10 включваща изображение на Джейн Остин (портрет от Джеймс Андрюс), цитат "В края на крайщата няма по-голямо удоволствие от четенето" от "Гордост и предрасъдъци", илюстрация от Елизабет Бенет, изглед от парка Годмершам в Кент.

£20 включваща автопортрет на художника Дж.М.У Търнър, версия на Бойният Темерер на Търнър, цитат "Следователно светлината е цвят" от лекция през 1818 и копие на подписа на Търнър, положен върху съвещанието му.

£20 банкнотата изобразява Адам Смит, заедно с илюстрация на разделението на труда във фабрика за дребни метални елементи. Банкнотата съдържа също така подобрени защитни елементи и е първата банкнота от новата серия въведена в обращение на 13 Март 2007;

£50 включваща снимка на математика и компютърен учен Алън Тюриг от Елиът и Фрай, изображение на изчислителната машина на Тюриг. Цитатът "Това е само предвкусване на предстоящото и само сянката на това, което ще бъде" е от интервю на Тюриг за вестник Таймс през 11 Юни 1949г.

£50 банкнотата изобразява Матю Болтън и Джеимс Ват, заедно с парен двигател и фабриката на Болтън в Сохо;

Важно: До кога са валидни старите 20 и 50 паунда като законно платежно средсво?

Банката на Англия обяви, че банкнотите от 20 и 50 британски лири от серия F ще бъде изтеглена от обращение след 30 Септември 2022 г.

Стратегията против фалшификации на Банката на Англия има пет ключови елемента:

  1. Разработване и издаване на нови устойчиви на фалшифициране банкноти. Това е една от основните причини за преминаване от памучно-хартиени към полимерни банкноти.
  2. Работа с производителите, така че да се издават и циркулират само висококачествени и автентични банкноти.
  3. Активна образователна програма, която работи с бизнеса и обществеността, за да помогне на хората да разберат как да разпознават истински банкноти.
  4. Предоставяне на рамка за компаниите за производство и операторите банкомати, която да им помага да тестват и докажат, че тяхното оборудване и процеси отговарят на минималните стандарти за удостоверяване автентичността на банкнотите.
  5. Работа в тясно сътрудничество с правоприлагащите органи за предотвратяване на фалшифицирането на банкноти.

Според Банката на Англия през първата половина на 2021 г. по -малко от 0,0023% от банкнотите са били фалшиви, което е по -малко от 1 на 40 000 банкноти. Около 58 000 фалшиви банкноти на Банката на Англия с номинална стойност 1,5 милиона паунда са извадени от обращение. Във всеки един момент в обращение има около 4,6 милиарда истински банкноти с условна номинална стойност от £83 милиарда.

Ресурси:
bankofengland.co.uk
wikipedia.org