Фалшиви пари:
как да ги разпознаем


www.currencyguide.eu


bulagrian flagus-uk-flag

Пет американски долара


Пет Aмерикански долара
+ Американски долар- обща информация

Бързи връзки към банкнотите:

- 1 Aмерикански долар
- 5 Aмерикански долара
- 10 Aмерикански долара
- 20 Aмерикански долара
- 50 Aмерикански долара
- 100 Aмерикански долара

(изключително малко банкноти с номинал от $2 са в обращение)(за повече информация за старите серии натиснете тук [EN]


Описание:

Размер: 155.956 x 66.294 mm
Състав на хартията:
75% памук
25% ленUnited States five-dollar_reverse

United States five-dollar_obverse


Американската пет доларова банкнота е с портрет на Ейбрахам Линкълн в предната част и на неговия мемориал на гърба. Всички $ 5 банкноти, издадени днес са банкноти на Федералният резерв.

Според Бюрото за гравиране и печат средната продължителност на живота на $ 5 банкнота в обрaщение е 16 месеца. Приблизително 9.37% от цялата хартиена валута отпечатана през 2014 година са пет доларови банкноти.

Новият дизайн на банкнотата включва защитни елементи, които са лесни за разпознаване и по-трудни за фалшифициране. Новата $ 5 банкнота влезе в обръщение на 13 март 2008г.


+Защитни елементи:


Водни знаци

Пет американски долара водни знаци


Има два водни знака върху обновената $ 5 банкнота. Голяма цифра 5 воден знак се намира от дясната страна на портрета, заменящ предишния воден знак с портрет на президента Ейбрахам Линкълн,  на по-стария дизайн $ 5 банкноти. Местоположението му е указано от празено място, включено в дизайнът на фона. Вторият воден знак - една колона от три по-малки цфри 5 е позициониран в ляво на портрета. Дръжте вашата банкнота към светлината и вижте тези два водни знака.


Осигурителна нишка

Пет американски долара осигурителна нишка


Вградената осигурителна нишка се намира от лявата страна на портрета на старата по дизайн $ 5 банкнота, се премества от дясно на портрета на обновената $ 5 банкнота. Дръжте вашата банкнота към светлина и погледнете за вградената осигурителна нишка. Буквите USA, последвани от числото 5 се виждат като част от линия. Осигурителна нишка свети в синьо, когато банкнотата е осветена от ултравиолетова светлина.Добавени елементи в дизайна и защитите


Цвят


Най-забележимата разлика в обновената $ 5 банкнота е добавянето на леко лилаво в центъра на банкнотата, който прелива в сиво близо до краищата. Малки жълти цифри 5 са отпечатани от лявата страна на портрета на предната част на банкнотата, както и от ляво на Мемориала на Линкълн от задната страна. Тъй като цветът може да бъде копиран от потенциалните фалшификатори, не трябва да се използва за проверка на автентичността на банкнотата.


Символите на свободата

Пет американски долара символи на свободата


Американския символ на свободата е бил добавен на фона на обновената $ 5 банкнота. Великия печат на САЩ, с орел и щит, се отпечатва в лилаво на от дясно на портрета на президента Линкълн. Символите на свободата се различават за всяка деноминация.


Обновени портрет и графика

Пет американски долара портрет и графика


Овалните граници около портрета на президента Линкълн на предната част и Мемориала на Линкълн на графиката на гърба са отстранени при дизайна на новите банкноти. Портретът преместен нагоре и раменете са разширени. Детайли са били добавени към графиката-Мемориала на Линкълн на фона небе с облаци.


Елемент за хора със слабо зрение

Пет американски долара елемен хора слабо зрение


Числото 5 в долния десен ъгъл на гърба на  обновената $ 5 банкнота е отпечатано в лилаво мастило с висок релеф, за да помогне на хората със зрителни увреждания да  правят разлика между деноминациите.


Микрошрифт

Пет американски долара микрошрифт


Новите $ 5 банкноти имат микрошрифт в три области от предната част на банкнотата: думите FIVE DOLLARS се повтарят в лявата и дясната граница на банкнотата думите E PLURIBUS Unum са на върха на щита на Великия печат думата USA се повтаря между колоните на щита. На гърба на банкнотата думите USA FIVE се виждат върху елемента за хора със слабо зрение.


Индикатори на Федералния резерв

Пет американски долара индикатори на федералния резерв


Универсалния печат вляво от портрета олицетворява  системата на Федералния резерв. Буквата и числото под левия сериен номер идентифицира банката издател на банкнотата от системата на Федералния резерв. Има 12 регионални банки на Федералния резерв и 24 клона, разположени в големите градове в САЩ.


Серийни номера

Пет американски долара серйни номера


Уникалното съчетание на единадесет цифри и букви изобразени на две места върху предната част на банкнотата. Тъй като те са уникални идентификатори, серийните номера, помагат за прилагането на закона за идентифициране на фалшиви банкноти, и на Бюрото за гравиране и стандартите за качество на печат на банкнотите, които произвеждат.

(Информация за старите серии банкноти може да получитетук) [EN]

Източници:
http://www.wikipedia.org
www.newmoney.gov

Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар Китайски юан/ Ренминби | Швейцарски франк | Евро |
Британска лира | Индийска рупия
Японска йена | Турска лира |
Щатски долар

Използваме "бисквитки", за да ви улесним, и за да ви покажем персонализирани реклами. Повече..

Реклама