Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар | Китайски юан | Швейцарски франк | Евро | Британска лира | Японска йена | Турска лира | Щатски долар

Последвайте currencyguide.eu

Реклами

Петдесет Aмерикански долара


Петдесет американски долара лице

Бързи връзки към банкнотите:
Един американски долар Пет американски долара Десет американски долара Двадесет американски долара Сто американски долара

Описание:
Размер: 155.956 x 66.294 mm
Състав на хартията: 75% памук, 25% лен

Петдесет американски долара лице Петдесет американски долара гръб

Петдесет доларовата банкнота ($ 50) е част от валутата на САЩ. Юлисис Грант е изобразен на лицевата страна, а американската Капитолия е на обратната страна. Всички настоящи $ 50 банкноти са издадени от Федералният  резерв.

Според Бюрото за гравиране и печат средната продължителност на живота на 50 щатски долара  в обращение е 55 месеца, преди да се заменят с нови. Приблизително 3.7% от всички банкноти, отпечатани през 2014 г. са били $ 50 банкноти. Новата банкнота от петдесет долара влиза в обрaщение на 28 септември 2004 г.


Защитни елементи:

Чрез защитните елементи може да разпознаете дали вашата банкнота от 50 долара е фалшива или истинска.

Мастило с изменящ се цвят

Петдесет американски долара Мастило с изменящ се цвят

Наклонете банкнотата и проверете дали числото 50 в долния десен ъгъл на предната част на банкнотата променя цветовете от цвят подобен на метала мед до зелено. Промяната на цвета е по-силно изразена в новите банкноти, което ги прави още по-лесно разпознаваеми от фалшификатите.

Водни знаци

Петдесет американски долара Водни знаци

Дръжте банкнотата срещу светлина и вижте водния знак(бледо изображение), подобно на големия портрет. Водният знак е част от самата хартия и може да се види от двете страни на банкнотата.

Осигурителна нишка

50 щатски долара Осигурителна нишка

Дръжте банкнотата срещу светлина и вижте осигурителната нишка, която е вградена в хартията и е разположена вертикално от дясната страна на портрета. Ако се вгледате внимателно, думите USA 50 и американски флаг се виждат отпечатани по нишката от двете страни на банкнотата. Осигурителната нишка свети в жълто, когато банкнотата е осветена от ултравиолетова светлина.

Добавени елементи в дизайна и защитите

Банкнотите с нов дизайн остават същите като размер и са със същите, но подобрени портрети и исторически изображения както и старите.

Символи на свободата

Петдесет американски долара символи на свободата

Символи на свободата добавени към дизайна на предната част на $ 50 банкнота и представляват изображения на американския флаг. Традиционните звезди и ивици на флага на Съединените щати са отпечатани в синьо и червено зад портрета на президента Грант. Областта със сини звезди, се намира вляво от портрета, а три червени ивици се намират вдясно. Малка метална сребристо синя звезда се намира в долната дясна страна на портрета. Символите на свободата се различават за всяка деноминация.

Цвят

Най-забележимата разлика в обновената $ 50 банкнота е добавянето на финни цветове към фона- синьо и червено и от двете страни на банкнотата. Фоновите цветове увеличават сложността на банкнотата и да се различават с всяка деноминация. Тъй като цветът може да се дублирана от страна на потенциалните фалшификатори, не трябва да се използва за проверка на автентичността на банкнотата.

Обновени портрет и графика

Петдесет американски долара Обновени портрет и графика

Овалните граници и финните линии около портрета на Гран на лицевата страна, и на Капиролия на гърба, са отстранени при банкнотите с нов дизайн. Портретът е преместен нагоре и раменете са разширени.

Елемент за хора със слабо зрение

50 американски долара Елемент за хора със слабо зрение

Числото 50 в долния десен ъгъл на гърба на банкнотата е релефно, за да помогне на хората със зрителни увреждания да правят разлика в деноминациите.

Микрошрифт

50 американски долара Микрошрифт

Микрошрифтът е трудно да бъде възпроизведен, тъй като е необходима много добра техника , с която фалшификаторите рядко разполагат. При новите $ 50 банкноти микрошрифтът се намира на лицевата страна в следните три области: думите FIFTY, USA, и на числото 50 могат да се видят в двете сини звезди вляво от портрета; думата FIFTY се повтаря при двете странични гранични линии на банкнотата; и думите THE UNITED STATES OF AMERICA се виждат на яката на президента Юлисис Грант, точно под брадата.

Индикатори на Федералния резерв

Петдесет американски долара фед индикатори

Универсалния печат вляво от портрета олицетворява  системата на Федералния резерв. Буквата и числото под левия сериен номер идентифицира банката издател на банкнотата от системата на Федералния резерв. Има 12 регионални банки на Федералния резерв и 24 клона, разположени в големите градове в САЩ.

Серийни номера

Петдесет американски долара Серийни номера

Уникалното съчетание на единадесет цифри и букви изобразени на две места върху предната част на банкнотата. Тъй като те са уникални идентификатори, серийните номера, помагат за прилагането на закона за идентифициране на фалшиви банкноти, и на Бюрото за гравиране и стандартите за качество на печат на банкнотите, които произвеждат.

Вижте това видео на фалшива банкота от 50 долара

В това видео ще видите фалшива банкота от 50 щатски долара, сравнена с истинска.

Ресурси:
uscurrency.gov
wikipedia.org