Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар | Китайски юан | Швейцарски франк | Евро | Британска лира | Японска йена | Турска лира | Щатски долар

Последвайте currencyguide.eu

Реклами

Фалшиви пари: как да ги разпознаем


trust

currencyguide.eu е безплатен ресурс, посветен на осигуряване актуална информация за основните световни валути и методите за откриване на фалшификати. Този сайт съчетава много публикации на централни банки и други държавни органи по отношение на банкнотите в обращение и защитните им елементи. Валутите разгледани в този сайт са Австралийски долар, Канадски долар, Китайски юан/ Ренминби, Швейцарски франк , Евро, Британска лира, Японска йена, Турска лира и Щатски долар.

Какво са фалшиви пари?


trust

Фалшивите пари са имитация на валута, проектирани да изглеждат като истински парични знаци. В повечето случаи, издаването на съответната валута се управлява и контролира от централната банка на страната. Производството и използването на фалшиви пари е едино от най-старите престъпления в историята. В миналото, фалшифицирането е било много трудно и скъпо. В наши дни, това е много по-лесно чрез използването на модерни дигитални технологии. Въпреки, че е възможно фалшифицирането както на банкноти, така и на монети, преобладаващата част от фалшификатите са хартиени пари. Правителствата и централните банки използват специални защитни елементи, за да затруднят фалшифицирането.

Как да разпознавате фалшиви пари в 4 лесни стъпки?


trust
  1. Проверете хартията и релефния печат. Банкнотите са отпечатани на специална хартия, която им дава уникално усещане при допир. Повечето банкноти са направени от хартия, базирана на памучни влакна, а не дървесни (каквато повечето фалшификатори изпозват). Като прокарате пръст по банкнотата ще усетите зоните с релефен печат.
  2. Проверете качеството на печат. Отпечатаните линии и цветове на банкнотата трябва да са чисти, ярки, отчетливи, без замазвания и загладени ръбове.
  3. Сравнете банкнота с друга от същия номинал и серия. Поставете ги една до друга и вижте разликите.
  4. Вижте защитните елементи на банкотата като осигурителна нишка, воден знак, оптическо вариращо мастило, микрошрифт, перфорации, Ултравиолетови защити и други.

Какво да направим, ако получим фалшиви пари?

Ако разпознаете фалшификати по време на предаването, преди да сте ги приели, трябва да откажете тези пари и да обясните, че имате подозрение, че са фалшиви. Ако вече сте приели парите и е невъзможно да се установи контакт с този, който ви ги е дал, може да подадете сигнал в най-близкия полицейски участък. Запишете всички детайли и обстоятелства около сдобиването с фалшификатите, които могат да бъдат в полза на рзследването. В никакъв случай не се оптвайте да ги дадете на друго лице като претендирате, че не знаете, че са фалшиви. Разпространението на фалшиви пари е престъпление и може да бъдете подведени под отговорност. В повечето случай е много трудно и почти невъзможно да възстановите сумата, с която сте били измамен, след като сте приел фалшификат.

Възпроизвеждане на изображения на банкноти


trust

Всяка една страна има регулации, забраняващи възпроизвеждането на изображения на банкноти. Поради факта, че фалшифицирането на пари е престъпление, забраните за възпроизвеждане на банкноти варират в различните страни, като в някои страни е абсолютно забранено, в други се допускат изключения, при определени условия. Може да проверите законовите регулации в съответната държаван на адрес:
rulesforuse.org/