Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар | Китайски юан | Швейцарски франк | Евро | Британска лира | Японска йена | Турска лира | Щатски долар

Последвайте currencyguide.eu

Реклами

Двадесет Aмерикански долара


Двадесет американски долара лице

Бързи връзки към банкнотите:
Един американски долар Пет американски долара Десет американски долара Петдесет американски долара Сто американски долара

Описание:
Размер: 155.956 x 66.294 mm
Състав на хартията: 75% памук, 25% лен

Двадесет американски долара лице Двадесет американски долара гръб

Американската двадесет доларова банкнота ($ 20) е част от валутата на САЩ. Президентът на Андрю Джаксън е на лицевата страна на банкнотата, което обяснява защо двадесет доларовата банкнота често се нарича "Джаксън". Белият дом е изобразен на обратната страна на банкнотата.

Според Бюрото за гравиране и печат средната продължителност на живота на банкнотата  $ 20 в обръщение е 25 месеца (2 години), преди да се замени  с нова. Приблизително 30% от всички банкноти, отпечатани през 2014 г. са били $ 20.


Защитни елементи:

Чрез защитните елементи може да разпознаете дали вашата банкнота от 20 долара е фалшива или истинска.

Мастило с изменящ се цвят

Двадесет американски долара Мастило с изменящ се цвят

Наклонете банкнотата и вижте дали числото 20 в долния десен ъгъл на предната част на банкнотата променя цвета си от подобен на метала мед до зелено. Промяна на цвета е по-силно изразено в обновената валута, което прави фалшификатите по-лесно рзпознаваеми.

Воден знак

Двадесет американски долара Воден знак

Дръжте банкнотата срещу светлина и вижте водения знак,  подобен на големия портрет. Водният знак е част от самата хартия и може да се види от двете страни на банкнотата.

Осигурителна нишка

Двадесет американски долара Осигурителна нишка

Дръжте банкнотата срещу светлина и вижте осигурителнат нишка, която е вградена в хартията и е разположена вертикално от лявата страна на банкнотата. Ако се вгледате внимателно, думите USA TWENTY и малкък американски флаг са видими отпечатани върху нишката от двете страни на банкнотата. Осигурителна нишка свети в зелено, когато е осветена от ултравиолетова светлина.

Добавени елементи в дизайна и защитите

Банкнотите с нов дизайн остават същите като размер и са със същите, но подобрени портрети и исторически изображения както и старите.

Символи на свободата

Двадесет американски долара Символи на свободата

На предната част на банкнотата са изобразени два американски орела- символи на свободата. Големият син орел на фона от ляво на портрета на президента Андрю Джаксън и по-малкият зелен орел в долния десен ъгъл до портрета. Малкият орел е отпечатан и като релефно изображение. Символите на свободата се различават за всяка деноминация.

Обновени портрет и графика

Двадесет американски долара Обновени портрет

Овалните граници и финните линии около портрета на Андрю Джаксън на лицевата страна, и на Белия дом на гърба, са отстранени при банкнотите с нов дизайн. Портретът е преместен нагоре и раменете са разширени.

Елемент за хора със слабо зрение

Двадесет американски долара слабо зрение

Числото 20 в долния ъгъл на гърба на банкнотата е релефно, за да помогне на хората със зрителни увреждания да  правят разлика в деноминацията.

Микрошрифт

Двадесет американски долара Микрошрифт

Микрошрифтът е трудно да бъде възпроизведен, тъй като е необходима много добра техника , с която фалшификаторите рядко разполагат. Микрошрифтът на новите банкноти е на лицевата страна на банкнотата и е разположен в две области: граничещи с първите три букви на лентата TWENTY USA от дясно на портрета представлява USA20 надпис е отпечатан в синьо. THE UNITED STATES OF AMERICA 20 USA 20 отпечатан в черно микрошрифт се наблюдава под подписа на касиера.

Индикатори на Федералния резерв

Двадесет американски долара Индикатори на Федералния резерв

Универсалния печат вляво от портрета олицетворява системата на Федералния резерв. Буквата и числото под левия сериен номер идентифицира банката издател на банкнотата от системата на Федералния резерв. Има 12 регионални банки на Федералния резерв и 24 клона, разположени в големите градове в САЩ

Серийни номера

20 американски долара Серийни номера

Уникалното съчетание на единадесет цифри и букви изобразени на две места върху предната част на банкнотата. Тъй като те са уникални идентификатори, серийните номера, помагат за прилагането на закона за идентифициране на фалшиви банкноти, и на Бюрото за гравиране и стандартите за качество на печат на банкнотите, които произвеждат.

Вижте това видео на две фалшиви, сравнени с една истинска банкнота от 20 щатски долара
Ресурси:
uscurrency.gov
wikipedia.org