www.currencyguide.eu


bulagrian flagus-uk-flag

50 Швейцарски фрнка девета серия лице
50 Швейцарски франка- нова серия
+ Швейцарски франк- обща информация

Бързи връзки към банкнотите:

Девета серия:
- 50 Швейцарски франка

Осма серия:
- 10 Швейцарски франка
- 20 Швейцарски франка
- 50 Швейцарски франка
- 100 Швейцарски франка
- 200 Швейцарски франка
- 1000 Швейцарски франкаОписание:
Размер: 70 x 137 mm
Основен цвят: зелен
Дата на издаване: 12 Април 2016


50 Швейцарски фрнка девета серия лице голям 50 Швейцарски фрнка девета серия гръб голямДизайн:

Дизайнът на новата банкнота от 50 швейцарски франка е фокусиран върху многобразието изживявания, които Швейцария може да предложи. Основен мотив в дизайна на банкнотата е вятъра. Определено действие, изобразено на лицевата страна на банкнотата е основен елемент от дизайна на цялата нова серия. На банкнотата от 50 Франка е изобразена ръка, която държи глухарче и вятър, който носи семената. Вятъра може да бъде намерен като елемент от дизайна на още няколко места по банкнотата, като например вятърните стрели, на фона на банкнотата или завихрянията, изобразени върху блестящия глобус. Блестящият глобус е друг основен елеменет типичен за цялата серия. Той отразява, как Швейцария вижда себе си като част от един свързан свят. На гърба на банкнота има парапланерист. Планинските върхове в контурните линии изобразяват променливия швейцарски релеф.


Защитни елементи:

В новата девета серия банкоти има различни иновативни защитни елементи. Редица нови технологии се използват при интегриране на защитните елементи към дизйна. Чрез защитните елементи лесно може да проверите дали дадена банкота е истинска или фалшива, като я разгледате, усетите чрез пипане или наклоните.

Лице                                         Гръб

50 new Swiss franc note specimen obverse 50 new Swiss franc note specimen reverse
[A] Прозрачен Швецарски кръст

50 Швейцарски франка девета серия Прозрачен Швецарски кръст1 50 Швейцарски франка девета серия Прозрачен Швецарски кръст2

На лицевата страна на банкнотата, в горния ляв ъгъл има прозрачен Швейцарски кръст. Дръжте го към светлина и ще видите как кръста става част швейцарския флаг.


[B] Микропечат

50 нови Швейцарски франка Микропечат

Ако използвате лупа ще видите микротекст, отпечатан на четирите национални езика. Текстът оформя швецарски флаг. Накои букви са тъмни на светъл фон, други светли на тъмен фон.


[C] Скрито изображение

50 нови Швейцарски франка Скрито изображение  50 нови Швейцарски франка Скрито изображение1  50 нови Швейцарски франка Скрито изображение2 

На лицевата страна на банкнотата върху ръката е отпечатан Швейцарски кръст, така че да бъде видим само под определен ъгъл. Дръжте банкнотата пред вас и я наклонете назад. Ще видите, Швейцарски кръст да се откроява от фона.


[D] Перфорации във формата на Швейцарски кръст

50 нови Швейцарски франка Перфорации

На лицевата страна на банкнотата, под ръката има перфорации, във формата на Швейцарски кръст, представляващи дупчици на еднакво разстояние една от друга.


[E] Водни знаци

50 нови Швейцарски франка Водни знаци

Има два водни знака вградени в банкнотата, представляващи швейцарски флаг и глобус. Ако държите банкнотата срещу светлината ще видите да се открояват швейцарския флаг от лявата страна и глобуса от дясната.


[1] Блестящ глобус

50 нови Швейцарски франка Блестящ глобус  50 нови Швейцарски франка Блестящ глобус2  50 нови Швейцарски франка Блестящ глобус3  50 нови Швейцарски франка Блестящ глобус4


Наклонете банкнотата от 50 франка от ляво на дясно и ще видите златана арка движеща се върху глобуса.

Дръжте банкнотата пред вас и я наклонете назад. Цвета на глобуса се сменя от оранжево към зелено.

50 нови Швейцарски франка Блестящ глобус5  50 нови Швейцарски франка Блестящ глобус6 


[2] Осигурителна лента

50 нови Швейцарски франка Осигурителна лента1 50 нови Швейцарски франка Осигурителна лента2

50 нови Швейцарски франка Осигурителна лента3 50 нови Швейцарски франка Осигурителна лента4


На лицевата страна на банкнотата в доланата половина има осигурителна лента. Наклонете банкнотата от ляво на дясно и ще видите червени и зеленеи числа на четири линии да се движат в противоположни посоки.

50 нови Швейцарски франка Осигурителна лента5 50 нови Швейцарски франка Осигурителна лента6


Бавно наклонете банкнотата назад. Изпъква изображение на Швейцария и Швейцарските Алпи в цветовете на дъгата. Също така се открояват малки Швейцарски кръстове в числото 50.


[3] Релефен печат

Прокарайте пръстите си по банкнотата. Ръката, числото 50 и името на банката на четирите национални езика са отпечатани чрез релефен печат.


[4] Елемент за хора с нарушено зрение

50 нови Швейцарски франка Елемент за хора с нарушено зрение

На лицевата страна на новите 50 Швейцарски франка по дългата страна на банкнотата са разположени сериия от къси релефни линии. Те помагат на хотрата с увредено зрение да разпознаят банкнотата. Броят на линиите е различен при различните номинали. Банкнотата от 50 Франка има по три комплекта от по пет линии от свете страни.


[5] Сериен номер

50 нови Швейцарски франка Сериен номер1 50 нови Швейцарски франка Сериен номер2

На две места на гърба на новите 50 швейцарски франка е изобразен идентичен сериен номер. Съдържа букви и цифри отпечатани в различен шрифт.


[6] Осигурителна нишка

50 нови Швейцарски франка Осигурителна нишка1 50 нови Швейцарски франка Осигурителна нишка2

От задната страна на банкнотата се намира триъгълник, съдържащ бляскава осигурителна нишка. Ако държите банкнотата срещу светлина ще видите, че нишката продължава по цялата широчина на банкнотата. Швейцарски флаг и числото 50 са видими през равини интервали по нишката.


[7] Съвпадащ се елемент

50 нови Швейцарски франка Съвпадащ се елемент1 50 нови Швейцарски франка Съвпадащ се елемент2

От двете страни в долната част на банкнотата изобразен недовършен Швейцарски кръст. Дръжте я към светлината и ще забележите, че двете части се комбинират и формират цял Щвейцарски кръст.


Под ултравиолетова светлина

50 нови Швейцарски франка UV 50 нови Швейцарски франка UV

На лицевата страна на новите 50 Швейцарски франка в в горния десен ъгъл има глобус, който е невидим с просто око. Ярък образ на глобуса се появява под ултравиолетова светлина. Хартията от двете страни на банкнотата съдържа влакна, които стават видими и светят в различни цветове под UV светлина.


Под инфрачервена светлина

50 нови Швейцарски франка IR

От двете страни на новите 50 Швейцарски франка определени елементи са отпечатани с мастило, абсорбиращо инфрачевена светлина. Ако погледнете банкнотата под инфрачервена камера ще видите, че някои елементи стават мнонохромни, а други изчезват.
Мобилна версия


Източници:
www.wikipedia.org
http://www.snb.ch

Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар Китайски юан/ Ренминби | Швейцарски франк | Евро |
Британска лира | Индийска рупия
Японска йена | Турска лира |
Щатски долар

Използваме "бисквитки", за да ви улесним, и за да ви покажем персонализирани реклами. Повече..

Реклама