Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар | Китайски юан | Швейцарски франк | Евро | Британска лира | Японска йена | Турска лира | Щатски долар

Последвайте currencyguide.eu

Реклами

Сто швейцарски франка банкнота


Сто швейцарски франка банкнота

Бързи връзки към банкнотите:
Девета серия:
10 Швейцарски франка девета серия 20 Швейцарски франка девета серия 50 Швейцарски франка девета серия 200 Швейцарски франка девета серия 1000 Швейцарски франка девета серия

Осма серия:
Ten Swiss franc banknote 20 Швейцарски франка 50  Швейцарски франка 100 Швейцарски франка 200 Швейцарски франка 1000 Швейцарски франка

Описание:
Размер: 70 x 144mm
Основен цвят: син
Дата на издаване: 12 Септември 2019

100 Швейцарски франка лице 100 Швейцарски франка гръб

Според Швейцарската Национална Банка има около 141 милиона банкноти от 100 франка в обращение, което представлява 27.4% от общата бройка и 16.7 от стойността на всички банкноти в Швейцария.

Сто швейцарски франка дизайн

Ключовият мотив на банкнотата от 100 франка е хуманитарната традиция на Швейцария, изразена от две ръце, които държат и подават вода в шепа. На лицевата страна на банкнотата глобусът е покрит с изобари, а осигурителната лента включва мрежа от водни пътища и списък с най-дългите реки в Швейцария. На обратната страна на банкнотата е изобразен канал за напояване, пренасящ разтопена вода от ледник надолу по скалите до полетата в низините, отразява едно от вечните предизвикателства на човечеството: намирането и осигуряването на вода. Пречистването и разпределението на водата са неразделна част от усилията на Швейцария при предоставянето на хуманитарна помощ.

Защитни елементи на банкнотата от 100 Швейцарски франка

100 Швейцарски франка спесимен-1 100 Швейцарски франка спесимен-1

В новата девета серия банкоти има различни иновативни защитни елементи. Редица нови технологии се използват при интегриране на защитните елементи към дизйна. Чрез защитните елементи лесно може да проверите дали дадена банкота е истинска или фалшива, като я разгледате, усетите чрез пипане или наклоните.

[A] Прозрачен Швецарски кръст

100 Швейцарски франка Швецарски кръст1

На лицевата страна на банкнотата, в горния ляв ъгъл има прозрачен Швейцарски кръст. Дръжте го към светлина и ще видите как кръста става част швейцарския флаг.

[B] Микропечат

100 Швейцарски франка Микропечат

Ако използвате лупа ще видите микротекст, отпечатан на четирите национални езика. Текстът оформя швецарски флаг. Накои букви са тъмни на светъл фон, други светли на тъмен фон.

[C] Скрито изображение

100 Швейцарски франка Скрито изображение 100 Швейцарски франка Скрито изображение1 100 Швейцарски франка Скрито изображение2

На лицевата страна на банкнотата върху ръката е отпечатан Швейцарски кръст, така че да бъде видим само под определен ъгъл. Дръжте банкнотата пред вас и я наклонете назад. Ще видите, Швейцарски кръст да се откроява от фона.

[D] Перфорации във формата на Швейцарски кръст

100 Швейцарски франка Перфорации

На позиция[D] има перфорации, във формата на Швейцарски кръст, представляващи дупчици на еднакво разстояние една от друга.

[E] Водни знаци

100 Швейцарски франка Водни знаци-1 100 Швейцарски франка Водни знаци-2

Има два водни знака вградени в банкнотата, представляващи швейцарски флаг и глобус. Ако държите банкнотата срещу светлината ще видите да се открояват швейцарския флаг от лявата страна и глобуса от дясната.

[1] Блестящ глобус

100 нови швейцарски франкаsecurity feature Блестящ глобус1 100 нови швейцарски франкаsecurity feature Блестящ глобус2

Наклонете банкнотата от 100 франка от ляво на дясно и ще видите златана арка движеща се върху глобуса.

100 нови швейцарски франкаsecurity feature Блестящ глобус3 100 нови швейцарски франкаsecurity feature Блестящ глобус4

Дръжте банкнотата пред вас и я наклонете назад. Цвета на глобуса се сменя от оранжево към зелено.

[2] Осигурителна лента

100 нови швейцарски франка Осигурителна лента1 100 нови швейцарски франка Осигурителна лента2

На лицевата страна на банкнотата в доланата половина има осигурителна лента. Наклонете банкнотата от ляво на дясно и ще видите червени и зелени числа на четири реда да се движат в противоположни посоки.

100 нови швейцарски франка Осигурителна лента3 100 нови швейцарски франка Осигурителна лента4

Бавно наклонете банкнотата назад. Изпъква изображение на Швейцария с карта на по-големите реки в цветовете на дъгата. Също така се открояват малки Швейцарски кръстове в числото 100.

[3] Релефен печат

100 нови швейцарски франка Релефен печат-1 100 нови швейцарски франка Релефен печат-2

Прокарайте пръстите си по банкнотата. Ръката, числото 100 и името на банката на четирите национални езика са отпечатани чрез релефен печат. Тези три елемента са лесни за усещане благодарение на релефмния печат. Втрийте тези елементи върху бяла хартия и ще оставят цвятни следи.

[4] Елемент за хора с нарушено зрение

100 швейцарски франка Елемент за хора с нарушено зрение

На лицевата страна на новите 100 Швейцарски франка по дължина на банкнотата са разположени сериия от къси релефни линии. Те помагат на хотрата с увредено зрение да разпознаят банкнотата. Броят на линиите е различен при различните номинали. Банкнотата от 100 Франка има по четири комплекта от по шест линии от свете страни.

[5] Елементи, видими под инфрачервена светлина

100 швейцарски франка инфрачервена елементи-1

И двете страни на банкнотата съдържат инфрачервени елементи. Ако разгледате банкнотата по инфрачервена светлина ще видите, че елементите по банкнотата се изменят: някои стават монохромни, други изчезват.

[6] УВ елементи

100 швейцарски франка УВ елементи-1 100 швейцарски франка УВ елементи-2

Хартията от двете страни на банкнотата съдържа влакна, които стават видими и светят в различни цветове под UV светлина. В горния десен ъгъл има глобус, който става видим под Ултравиолетова светлина.

[7] Съвпадащ се елемент

100 швейцарски франка Съвпадащ се елемент

От двете страни в долната част на банкнотата изобразен недовършен Швейцарски кръст. Дръжте я към светлината и ще забележите, че двете части се комбинират и формират цял Щвейцарски кръст.

[8] Сериен номер

100 швейцарски франка Сериен номер1 100 швейцарски франка Сериен номер2

На две места на гърба на новите 100 швейцарски франка е изобразен идентичен сериен номер. Съдържа букви и цифри отпечатани в различен шрифт.

[9] Осигурителна нишка

100 швейцарски франка Осигурителна нишка

От задната страна на банкнотата се намира триъгълник, съдържащ бляскава осигурителна нишка. Ако държите банкнотата срещу светлина ще видите, че нишката продължава по цялата широчина на банкнотата. Швейцарски флаг и числото 100 са видими през равини интервали по нишката.

Ресурси:
snb.ch
wikipedia.org