Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар | Китайски юан | Швейцарски франк | Евро | Британска лира | Японска йена | Турска лира | Щатски долар

Последвайте currencyguide.eu

Реклами

Десет Канадски долара


Десет Канадски долара вертикална банкнота лице

Бързи връзки към банкнотите:
Полимерна серия(Frontier)
Пет канадски долара полимер Десет канадски долара полимер Двадесет канадски долара полимер Петдесет канадски долара полимер Сто канадски долара полимер

Серия "Канадско пътешествие"
Пет канадски долара Десет канадски долара Двадесет канадски долара Петдесет канадски долара Сто канадски долара

Описание:
Размер: 152.4 x 69.85мм
Вид на хартията: Базирана на памучни влакна
Основен цвят: Лилаво

Десет Канадски долара вертикална банкнота лице Десет Канадски долара вертикална банкнота гръб

10 Канадски долара вертикална банкнота - елементи на дизайна

  • Портрет: Виола Десмонд, 1914-1965
  • Сграда: Библиотека на парламента
  • Подписи: Ляв – Каролин А. Уилкинс, десен – Стивън С. Полоз
  • Дата на издаване: 7 Ноември 2013
  • Тема: Канадски музей за човешките права

Новата полимерна банкнота от Десет канадски долара е първата вертикална банкнота от валутата на Канада. Банката на Канада ще използва вертикалния дизайн и за останалите четири банкноти от новата серия. Тя е със лилав основен цвят и е отпечатана върху полимер. Дизайнът на банкнотата е създаден от фирмата Даулинг Дънкан Тя е въведена в обръщение на 19 Ноември 2018.

На лицевата страна е изобразен портретът на Виола Десмонд. Тя е цветнокожа активистка за граждански права, която предизвикава нормите на расовата сегрегация във филмов театър в Глазгоу, Нова Скотия през 1946. За първи път е изобразена канадка като портрет на канадска банкнота. Фонът около портрета е цветно изпълнение на уличната решетка в Халифакс, Нова Скотия.

На гърба на банкнотата е изобразен Канадския Музей за Граждански Права в Уинипег, Манитоба. Цитат от част 15 от Канадската Харта за Правата е отпечатан ан английски и френски. Прозрачния прозорец в основата на банкнотата включва преливащо се изображение на куполът на библиотеката на Парламента на Канада може да бъде наблюдавано от двете страни на банкнотата.

Защитни елементи на новата банкнота от Десет Канадски долара

Релефен печат

Десет Канадски долара вертикална банкнота Релефен печат

Прокарайте пръста си по банкнотата от 10 канадски долара и ще усетите релефен печат в места като портрета, думата "Canada" и голямото число в основата.

Променящо цвета си орлово перо

Десет Канадски долара вертикална банкнота орлово перо-1 Десет Канадски долара вертикална банкнота орлово перо-2 Десет Канадски долара вертикална банкнота орлово перо-3

Вижте шарката на орловото перо. Наклонете банкнотата за да видите шарката да се движи нагоре-надол и да сменя цвета си от златосто в зелено.

3-D Кленово листо

Десет Канадски долара вертикална банкнота Кленово листо

Вижте листото, тое изчистено и се усеща леко надигнато от лицевата страна на банкнотата

Прозрачен Кленов лист

Десет Канадски долара вертикална банкнота Прозрачен Кленов лист

Вижте детайлитев металическата сграда на Кулата на мира в големия прозорец. Наклонете банкнотата и ще видите остри промени в цветовете в сградата.

Голям прозрачен прозорец

Десет Канадски долара вертикална банкнота Голям прозрачен прозорец-1 Десет Канадски долара вертикална банкнота Голям прозрачен прозорец-2 Десет Канадски долара вертикална банкнота Голям прозрачен прозорец-3

Вижте детайлните металически изображения около големия прозрачен прозорец. Наклонете банкнотата и ще видите отчетлива промяна в цвета в металическите елементи.

Ресурси:
rba.gov.au
wikipedia.org