Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар | Китайски юан | Швейцарски франк | Евро | Британска лира | Японска йена | Турска лира | Щатски долар

Последвайте currencyguide.eu

Реклами

Десет Канадски долара


Десет канадски долара лице

Бързи връзки към банкнотите:
Нова вертикална серия
Десет канадски долара вертикална полимер
Полимерна серия(Frontier)
Пет канадски долара полимер Десет канадски долара полимер Двадесет канадски долара полимер Петдесет канадски долара полимер Сто канадски долара полимер

Серия "Канадско пътешествие"
Пет канадски долара Двадесет канадски долара Петдесет канадски долара Сто канадски долара

Описание:
Размер: 152.4 x 69.85mm
Вид на хартията: Базирана на памук
Основен цвят: Лилав

Десет канадски долара лице Десет канадски долара гръб

Банкнотата от 10 канадски долара е част от валутата на Канада. Настоящем това е една от най-често употребяваната банкнота. Тя е с лилав основен цвят и е отпечатана върху хартия, базирана на памучни влакна.

На лицевата страна е изобразен портретът на Сър Джон А. Макдоналд, герб и изображение на библиотеката на парламента. Част от защитните елементи в предната част са три лъскави листа клен. На обратната страна са изобразени елементи, свързани с войната и историческата памет, съпроводени с цитат от поемата на Джон Мак Крей " In Flanders Fields ". Жълти точки, представляващи съзвездието „Орион” могат да бъдат намерени от двете страни (и на всички банкноти от 2001 серия). Дизайна включва и брайлови точки за слепи изобразяващи номинала. Актуализираната версия на банкнотата е въведена в обращение на 18 май 2005 г., с нови защитни елементи. На предната, те включват холограмна лента по лявата страна, изобразяваща на числото 10 редуващо се с листа клен, воден знак на портрета на Макдоналд, допълващо се число 10 (поледно заменя лъскавите листа като защитен елемент). На гърба има метална нишка, с изобразено числото '10 по дължината й.

Банкнотата от Десет канадски долара серия "Канадско пътешествие" е издадена на 18-ти Май 2005г. Възможните комбинации от подписи са следните:
Ляво- М. Д Найт, Дясно- Г. Г Тисен / Ляво- М. Д Найт, Дясно- Д. А Додж / Ляво- У. П Дженкинс, Дясно- Д. А Додж

Ресурси:
rba.gov.au
wikipedia.org