Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар | Китайски юан | Швейцарски франк | Евро | Британска лира | Японска йена | Турска лира | Щатски долар

Последвайте currencyguide.eu

Реклами

Двадесет Канадски долара


Двадесет канадски долара лице

Бързи връзки към банкнотите:
Нова вертикална серия
Десет канадски долара вертикална полимер
Полимерна серия(Frontier)
Пет канадски долара полимер Десет канадски долара полимер Двадесет канадски долара полимер Петдесет канадски долара полимер Сто канадски долара полимер

Серия "Канадско пътешествие"
Пет канадски долара Десет канадски долара Петдесет канадски долара Сто канадски долара

Описание:
Размер: 152.4 x 69.85mm
Вид на хартията: Базирана на памук
Основен цвят: Зелен

Двадесет канадски долара лице Двадесет канадски долара гръб

Банкнотата от 20 канадски долара е част от валутата на Канада. Банкнота от Двадесет канадски долара (серия Канадско пътешествие) е със зелен основен цвят и са отпечатана върху хартия, базирана на памучни влакна. На лицевата страна е изобразен портретът на Елизабет II, Кралица на Канада, герб и снимка на централния блок от сградите на Парламента. Защитните елементи на лицевата страна включват холограмна лента от лявата страна с изобразено числото 20 редуващо се с кленови листа, воден знак на портрета на кралицата и допълващо се число 20. На обратната страна са изобразени произведения на изкуството от Бил Рийд, и по-специално негови скулптури, както и цитат от Габриел Рой. На гърба има метална нишка. Жълти точки, представляващи съзвездието „Орион” могат да бъдат намерени от двете страни (и на всички банкноти от 2001 серия). Дизайна включва и брайлови точки за слепи изобразяващи номинала. $ 20 банкнота получава награда банкнота на годината през 2005 г. Настоящата банкнота от 20 канадски долара ще бъде заменена през ноември 2012 от новата полимерна банкнота.

Защитни елементи:

Защитните елементи могат да ви помогнат да различите истинската от фалшивата банкнота от Двадесет канадски долара, серия "Канадско пътешествие".

20 canadian dollar note specimen

1. Метална лента

Разклатете банкнотата. Числата и кленовите листа променят цвета си.

2. Воден знак

Дръжте банкнотата срещу светлината и погледнете през нея. Воден знак с умален образ на портрета на Кралицата се вижда и от двете страни.

3. Осигурителна метална нишка

Дръжте банкнотата срещу светлината и погледнете през нея. Ще видите тиренца, част от цяла линия. Видима е от двете страни на банкнотата. Разклатете банкнотата. Цвета на тиренцата се сменят от златисто до зелено. На нишката се наблюдават и малки цифри и букви ( CAN 20) съответстващи на номинала на банкнотата.

4. Допълващи се числа

Дръжте банкнотата към светлината и ще видите неправилни форми, отпечатани върху предната и задната част, които се комбинират, за да формират число с номинала на банкнотата. Видима е и от двете страни.

5. Релефен печат

Почувствайте релефния печат на раменете на портрета, голямото число с номинала и думите : “Bank of Canada • Banque du Canada.”

6. Ултравиолетов защитен елемент

Погледнете банкнотата по ултравиолетова светлина. Проверете думите "BANK OF CANADA – BANQUE DU CANADA" и число съвпадащо се с номинала на банкнотата светят в червено и жълто. Червени и жълти власинки са разпръснати и от двете страни на банкнотата.

Ресурси:
rba.gov.au
wikipedia.org