Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар | Китайски юан | Швейцарски франк | Евро | Британска лира | Японска йена | Турска лира | Щатски долар

Последвайте currencyguide.eu

Реклами

Пет Австралийски долара нова серия


5 Австралийски долара нова серия лице

Бързи връзки към банкнотите:
Трета серия(2016–сега)
10 Австралийски долара нова серия 20 Австралийски долара нова серия 50 Австралийски долара нова серия 100 Австралийски долара нова серия
Втора серия(1992–сега)
5 Австралийски долара 10 Австралийски долара 20 Австралийски долара петдесет Австралийски долара 100 Австралийски долара

Описание:
Размер: 130 x 65mm
Вид на хартията: Полимер
Основен цвят: Виолетово, Розово

5 Австралийски долара нова серия лице 5 Австралийски долара нова серия гръб

Новата банкнота от пет австралийски долара е въведена в обращение на 1 Септември 2016. Запазва се портрета на кралица Елизабет II, използвайки същата снимка като първите полимерни 5 долара. Банкнотата вкючва различни видове като Австралийска акация и местна птица. Изобразени са също така новата сграда на парламента и мозайката пред входа, базирана на картина от Централната пустина от Майкъл Нелсън наречена "Мечтата на опосума и кенгуруто". Схематично изображение на новата сграда на парламента, също присъства в дизайна на банкнотата, част от "Плана за развитие на терена", подготвен от "Строителната комисия за парламента".

Защитни елементи:

Защитните елементи ще ви помогнат да различите истинската от фалшивата банкнота от Пет австралийски долара.

Вертикален прозорец

5 Австралийски долара нова серия Вертикален прозорец

Разгледайте множеството защитни елементи в прозрачния вертикален прозорец. Прозорецът трябва да бъде част от банкнотата, а не допълнително добавена. Проверете, че защитните елементи по прозореца не могат да бъдат изстъргани лесно.

3D Изображение

5 Австралийски долара нова серия 3D Изображение

Наклонете банкнотата за да видите триизмерно изображение с цветно очертание. Изображението изглежда повдигнато или вдадено.

Летяща птица

5 Австралийски долара нова серия Летяща птица

Наклонете новата банкнота от пет Австралийски долара. Във вертикалния прозорец и ще забележите изображение на птица, чийто крила се движат и сменя цвета си.

Цветна птица

5 Австралийски долара нова серия Цветна птица

Наклонете банкнотата и вижте променящите се цветове в птицата.

Обръщащо се число

5 Австралийски долара нова серия Обръщащо се число

Наклонете нагоре и надолу и ще видите число с номинала на банкнотата, разположено в сградата да се обръща. При наклон напред и назад числото изчезва и се появява.

Елемент с движещ се отблясък

5 Австралийски долара нова серия Елемент с движещ се отблясък

Наклонете банкнота и ще видите оптичен ефект на движещ не отблясък. От едната страна на банкнотата елемента е виден в горния ъгъл, а от другата е във формата на птица.

Изображение в малък прозорец

5 Австралийски долара нова серия Изображение в малък прозорец

Погледнете изображението в малкия прозрачен прозорец. Елемента се вижда ясно и има контрастиращ ефект. Прозореца е неразделна част от банкотата, а не добавен към нея.

Релефен печат

5 Австралийски долара нова серия Релефен печат

Почувставайте отличаващата се текстура на отпечатаните с тъмно мастило елемнти. Релефния печат може да се усети като прокарате пръста си върху портрета и числата.

Фонов печат(offset)

5 Австралийски долара нова серия Фонов печат

Многоцветните линии в много посоки са видими по всяка от страните на банкотата. Те трябва да бъдат отчетливи. Проверете за нередности като неясни, прекалено тънки или различно оцветени линии.

Микрошрифт

5 Австралийски долара нова серия Микрошрифт

Върху няколко места по банкнотата има добре изобразен микрошрифт.

Флуоресциращо мастило

5 Австралийски долара нова серия Флуоресциращо мастило

За да проверите елементите на ултравиолетова светлина е препоръчително да използвате устройство с дължината на вълната около 365 nm при околна светлина с нисък интензитет. Устройства използващи LED светлина с дължина на вълната 395- 400nm, не са подходящи за изследване на тези елементи.

Ресурси:
rba.gov.au
wikipedia.org