Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар | Китайски юан | Швейцарски франк | Евро | Британска лира | Японска йена | Турска лира | Щатски долар

Последвайте currencyguide.eu

Реклами

Двадесет Австралийски долара(втора серия)


20 Австралийски долара лице

Бързи връзки към банкнотите:
Трета серия(2016–сега)
5 Австралийски долара нова серия 10 Австралийски долара нова серия 20 Австралийски долара нова серия 50 Австралийски долара нова серия 100 Австралийски долара нова серия
Втора серия(1992–сега)
5 Австралийски долара 10 Австралийски долара петдесет Австралийски долара 100 Австралийски долара

Описание:
Размер: 144 x 65mm
Вид на хартията: Полимер
Основен цвят: Червен/ Оранжев

20 Австралийски долара лице 20 Австралийски долара гръб

Австралийските двадесет доларови банкноти са издадени за първи път, когато валутата е променена от австралийски паунд на австралийския долар на 14 февруари 1966 г. Тя е с оранжево оцветяване и поради този ярък цвят, настоящата банкнота често се нарича "омар". Полимерната банкнота е издадена през 1994 година.
Полимерната банкнота е с Мери Рейбей на лицевата страна с колониална сграда и плаващ кораб, както и нейния подпис . Джон Флин е на обратната страна с елементи от Въздушната медицинска кралска служба на Австралия, Харланд (човека на камила), който е бил мисионер във вътрешността на Австралия. Неговият подпис също е включен. В прозрачния прозорец има компас с релефно число 20. Тези известни личности са изобразени върху червен фон. Това оцветяване е обект на спор през годините, някои хора твърдят, че тя е с оранжева пигментация. Официалните документи сочат, че цвета на 20 $ банкнота е червен. Тази банкнота- полимер понякога разговорно, е наричана "Red Back", тъй като австралийски вид паяк носи същото име.
Според банковата статистика, в края на Юни 2015 г. нетната стойност е на тези банкноти е $ 3133 млн.$ в обращение, което представлява 5% от общата стойност на всички издадени банкноти. Като част от общия брой на банкнотите в обръщение, те са 12%, или 157 млн. банкноти.
През 2014/15 са идентифицирани около 755 фалшиви двадесет доларови банкноти, с номинална стойност от $15,100 в обращение.


Защитни елементи:

Австралиийската банкнота от двадесет долара(втора серия) съдържа следните защитни елементи против фалшификации:


  1. В прозрачния прозорец има стилизирано изображение на компас, заедно с щамповано числото 20 (както може да се види от двете страни на банкнотата).

  2. Когато банкнотата се държи нагоре към светлината, седем-лъчева звезда в кръг се формира от четири лъча от едната страна на банкнотата, съчетаващи се идеално с три лъча, от другата.

  3. Когато банкнотата се държи нагоре към светлината, изображение на австралийския герб може да се види под друг ъгъл.

  4. Думите 'TWENTY DOLLARS' са отпечатани с микрошрифт, могат да се видят с помощта на лупа.

  5. Релефен печат може да се усети с пръстите при портретите и други основни елементи от дизайна.

  6. Сложни многоцветни финни линии и изображения се появяват от всяка страна.

  7. Серийния номер на всяка банкнота е отпечатана два пъти, в черно, на обратната страна на банкнотата. Различен шрифт се използва за всеки от номерата. Алфа префикс от две букви е последван от две цифри за годината на производството, последвани от още шест цифри. Под ултравиолетова светлина серийните номера флуоресцират.

  8. Под ултравиолетова светлина, квадратно изображение показващо числото 20 "става видимо при гърба на банкнотата.

    20 australian Dollars under UV

За по-детално визуализиране на защитните елементи отидете на банкнота от 50 Австралийски долара

Ресурси:
rba.gov.au
wikipedia.org