Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар | Китайски юан | Швейцарски франк | Евро | Британска лира | Японска йена | Турска лира | Щатски долар

Последвайте currencyguide.eu

Реклами

5 Турски лири


5 Турски лири банкнота лице

Бързи връзки към банкнотите:
10 Турски лири банкнота 20 Турски лири банкнота 50 Турски лири банкнота 100 Турски лири банкнота 200 Турски лири банкнота

Дизайн

Описание:
Размер: 130 x 64mm
Основен цвят: Кафяв
Дата на издаване: 1 Януари 2009

5 Турски лири банкнота лице 5 Турски лири банкнота гръб

Банкнотата от 5 лири е част от валутата на Турция. На лицевата страна на банкнотата е изобразен портрет на Мустафа Кемал Ататюрк, турски военен командир, революционер, държавник, писател и баща-основател на Република Турция. Турският учен историк Айдин Сайли, диаграми на Слънчевата система, атом, древна пещера и лява Z-ДНК спирала са изобразени на гърба на банкнотата. Използва се хартия, оцветена в по-светъл тон от основния цвят на номинала.

Защитни елементи

Защитните елементи ще ви помогнат да проверите дали вашата банкнота от 5 турски лири е истинска или фалшива.

5 Турски лири банкнота Спесимен лице 5 Турски лири банкнота  Спесимен гръб

1.Холограмна лента

5 Турски лири банкнота Холограмна лента

Елементите в холограмата на банкнотата от 200 Турски лири са в синхрон с дизайна. Наклонете банкнотата и разгледайте холграмата под различни ъгли, мотивите от дизайна се появяват в цветни и бляскави отражения. Буквите "TL" в правоъгълника се сменят с число с номинала на банкнотата.

2.Осигурителна нишка

5 Турски лири банкнота Осигурителна нишка 5 Турски лири банкнота Осигурителна нишка2

Осигурителната нишка е вградена в хартията на банкнотата. Ако погледнете отблизо, буквите "TL" и номинала на банкнотата "5" се забелязват от двете страни на банкнотата от 5 Турски лири.

3.Скрито число

5 Турски лири банкнота Скрито число 5 Турски лири банкнота Скрито число2

Замаскирано число "5" може да се види, когато банкнотата се налкони хоризонтално на нивото на очите.

4.Воден знак

5 Турски лири банкнота Воден знак

Дръжте банкнотата срещу светлината и вижте водния знак, възпроизвеждащ смалена версия на портрета на Ататюрк и номинала на банкнотата. Самия воден знак е част от хартията и може да се види и от двете страни.

5.Допълващи се числа

5 Турски лири банкнота Допълващи се числа 5 Турски лири банкнота Допълващи се числа2 5 Турски лири банкнота Допълващи се числа3

Когато се държи срещу светлината, частите от лицевата и задната страна на елемента се съвпадат идеално в число с номинала на банкнотата.

6.Релефен печат

5 Турски лири банкнота Релефен печат 5 Турски лири банкнота Релефен печат2

Различни части от банкнотата са отпечатани с релефен печат. За да го усетите, прокарайте пръста си през тези зони и ги одраскайте внимателно с нокътя си.

7.Цветна лента

5 Турски лири банкнота Цветна лента

Наклонете банкнота и ще видите различни цветови ефекти движещи се към златисто- жълто на лента от задната страна на банкнотата. Номинала на банкнотата "5" и буквите "TL" се наблюдават върху лентата.

8.Защитен елемент за хора с увредено зрение

5 Турски лири банкнота елемент за увредено зрение

На задната страна на банкнотата от 200 Турски лири, на горния ляв ъгъл до водния знак точки, използвани от Браиловата азбука за хора с намалено зрение са поставени посредством релефен печат могат да се усетят с пръсти. Този елемент е различен за различните номинали.

9.Микрошрифт

Микрошрифт 5 Турски лири банкнота Микрошрифт 5 Турски лири банкнота близо

Буквите "TCMB" на горния и долния край на холограмата и "5 TL" в изображението на звездата на лицевата страна на банкнотата са отпечатани с микрошрифт.

10. Защитни елементи видими под ултравиолетова светлина

5 Турски лири банкнота ултравиолетова светлина 5 Турски лири банкнота ултравиолетова светлина1 5 Турски лири банкнота ултравиолетова светлина2 5 Турски лири банкнота ултравиолетова светлина3 5 Турски лири банкнота ултравиолетова светлина4

Под ултравиолетова светлина:

  1. Самата хартия не флуоресцира
  2. Финни влакна вградени в хартията на банкнотата, които нормално не се виждат, светят в червено и синьо под ултравиолетова светлина
  3. Осигурителната нишка свети в синьо
  4. Числото на номинала "5" и буквите "TL" се появават върху портрета на Ататюрк и светят в червено
  5. Числата на серийния номер, отпечатани в червено светят в ярко червено, а тези, отпечатани в черно- в жълто-зелено

Ресурси:
tcmb.gov.tr
wikipedia.org