Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар | Китайски юан | Швейцарски франк | Евро | Британска лира | Японска йена | Турска лира | Щатски долар

Последвайте currencyguide.eu

Реклами

20 Турски лири


20 Турски лири банкнота лице

Бързи връзки към банкнотите:
5 Турски лири банкнота 10 Турски лири банкнота 50 Турски лири банкнота 100 Турски лири банкнота 200 Турски лири банкнота

Дизайн

Описание:
Размер: 142 x 68mm
Основен цвят: Зелен
Дата на издаване: 1 Януари 2009

20 Турски лири банкнота лице 20 Турски лири банкнота гръб

Банкнотата от 20 лири е част от валутата на Турция. На лицевата страна на банкнотата е изобразен портрет на Мустафа Кемал Ататюрк, турски военен командир, революционер, държавник, писател и баща-основател на Република Турция. Видният турски архитект Мимар Кемаледин, основната сграда на университета в Гази, аакведукт, кръгъл мотив и куб-глобус-цилиндър, символизиращ архитектурата са изобразени на гърба на банкнотата. Използва се хартия, оцветена в по-светъл тон от основния цвят на номинала.

Защитни елементи

Защитните елементи ще ви помогнат да проверите дали вашата банкнота от 20 турски лири е истинска или фалшива.

20 Турски лири банкнота Спесимен лице 20 Турски лири банкнота  Спесимен гръб

1.Холограмна лента

20 Турски лири банкнота Холограмна лента

Елементите в холограмата на банкнотата от 20 Турски лири са в синхрон с дизайна. Наклонете банкнотата и разгледайте холграмата под различни ъгли, мотивите от дизайна се появяват в цветни и бляскави отражения. Буквите "TL" в правоъгълника се сменят с число с номинала на банкнотата.

2.Осигурителна нишка

20 Турски лири банкнота Осигурителна нишка 20 Турски лири банкнота Осигурителна нишка2

Осигурителната нишка е вградена в хартията на банкнотата. Ако погледнете отблизо, буквите "TL" и номинала на банкнотата "20" се забелязват от двете страни на банкнотата от 20 Турски лири.

3.Скрито число

20 Турски лири банкнота Скрито число 20 Турски лири банкнота Скрито число2

Замаскирано число "20" може да се види, когато банкнотата се налкони хоризонтално на нивото на очите.

4.Воден знак

20 Турски лири банкнота Воден знак

Дръжте банкнотата срещу светлината и вижте водния знак, възпроизвеждащ смалена версия на портрета на Ататюрк и номинала на банкнотата. Самия воден знак е част от хартията и може да се види и от двете страни.

10.Допълващи се числа

20 Турски лири банкнота Допълващи се числа 20 Турски лири банкнота Допълващи се числа2 20 Турски лири банкнота Допълващи се числа3

Когато се държи срещу светлината, частите от лицевата и задната страна на елемента се съвпадат идеално в число с номинала на банкнотата.

6.Релефен печат

20 Турски лири банкнота Релефен печат 20 Турски лири банкнота Релефен печат2

Различни части от банкнотата са отпечатани с релефен печат. За да го усетите, прокарайте пръста си през тези зони и ги одраскайте внимателно с нокътя си.

7.Цветна лента

20 Турски лири банкнота Цветна лента

Наклонете банкнота и ще видите различни цветови ефекти движещи се към златисто- жълто на лента от задната страна на банкнотата. Номинала на банкнотата "20" и буквите "TL" се наблюдават върху лентата.

8.Защитен елемент за хора с увредено зрение

20 Турски лири банкнота елемент за увредено зрение

На задната страна на банкнотата от 20 Турски лири, на горния ляв ъгъл до водния знак точки, използвани от Браиловата азбука за хора с намалено зрение са поставени посредством релефен печат могат да се усетят с пръсти. Този елемент е различен за различните номинали.

9.Микрошрифт

Микрошрифт 20 Турски лири банкнота Микрошрифт 20 Турски лири банкнота близо

Буквите "TCMB" на горния и долния край на холограмата и "20 TL" в изображението на звездата на лицевата страна на банкнотата са отпечатани с микрошрифт.

10. Защитни елементи видими под ултравиолетова светлина

20 Турски лири банкнота ултравиолетова светлина 20 Турски лири банкнота ултравиолетова светлина1 20 Турски лири банкнота ултравиолетова светлина2 20 Турски лири банкнота ултравиолетова светлина3 20 Турски лири банкнота ултравиолетова светлина4

Под ултравиолетова светлина:

  1. Самата хартия не флуоресцира
  2. Финни влакна вградени в хартията на банкнотата, които нормално не се виждат, светят в червено и синьо под ултравиолетова светлина
  3. Осигурителната нишка свети в синьо
  4. Числото на номинала "20" и буквите "TL" се появават върху портрета на Ататюрк и светят в червено
  5. Числата на серийния номер, отпечатани в червено светят в ярко червено, а тези, отпечатани в черно- в жълто-зелено

Ресурси:
tcmb.gov.tr
wikipedia.org

>