Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар | Китайски юан | Швейцарски франк | Евро | Британска лира | Японска йена | Турска лира | Щатски долар

Последвайте currencyguide.eu

Реклами

1000 Японски йени банкнота


1000 Японски йени банкнота лице

Бързи връзки към банкнотите:
Банкнота две хиляди японски йени Банкнота пет хиляди японски йени Банкнота десет хиляди японски йени

Дизайн

Описание:
Размер: 150 x 76mm
Дата на издаване: : 1 Ноември 2004

1000 Японски йени банкнота лице 1000 Японски йени банкнота гръб

Банкнотата от 1000 японски йени е част от валутата на Япония. Тя в момента е банкнотата с най-ниската стойност и се използва от 1945 г., с изключение на периода между 1946 и 1950 г. Хиляда йени е банкнотата и с най-малък размер от текущата серия Е. На лицевата страна на банкнотата е изобразен портрет на Хидейо Ногучи (известен още като Сейсаку Ногучи), известен японски бактериолог, който през 1911 г. открива бактерията на сифилиса като причина за прогресираща паралитична болест. На обратната страна са изобразени планината Фуджи и вишневи цветове, адаптирани от снимка на Койо Окада.

Защитни елементи

Защитните елементи ще ви помогнат да разпознаете дали банкнотата от 1000 японски йени е истинска или фалшива.

1000 Японски йени спесимен лице 1000 Японски йени спесимен гръб

1. Воден знак

1000 Японски йени Воден знак

Дръжте банкнотата срещу светлината и ще видите воден знак, подобен на големия портрет. Водният знак е част от хартията и може да бъде наблюдаван и от двете страни на банкнотата.

2. Ултра-финни линии

1000 Японски йени Ултра-финни линии

Отпечатаните линии и цветове са отчетливи и чисти, без зацапвания и размазани участъци.

3. Скрито перлено изображение

1000 Японски йени Скрито перлено изображение

Защитен елемент срещу фалшификации, който е уникален за новата банкнота от 1000 йени. При накланяне на банкнотата, можете да видите (1) японски йероглифи, които означават "1000 йени", отпечатани с перлено мастило, и (2) числото "1000" като скрито изображение.

4. Воден знак- линия

1000 Японски йени Воден знак- линия

Когато банкнотата се държи към светлината се вижда вертикална къса линия, воден знак (три линии за банкноти от 10000 йени, две за банкнота от 5000 йени). Тази функция се възпроизвежда по-трудно с персонални компютри или цветни копирни машини, отколкото традиционния воден знак.

5. Скрито изображение

1000 Японски йени Скрито изображение

Когато банкнотата се гледа под определен ъгъл, думата "NIPPON" ("Япония" на японски) се появява на горния десен ъгъл на гърба на банкнотата.

6. Перлено мастило

1000 Японски йени Перлено мастило

Когато се гледа от различни ъгли, полу-прозрачен десен, отпечатан с розово перлено мастило се появява в празните области на левият и десният краен участък на лицевата част на банкнотата.

7. Микрошрифт

На банкнотата от 1000 йени думите "NIPPON GINKO" (Централната банка на Япония) са отпечатани с микро шрифт. Някои части от микро шрифта са дори по-малки на новата банкнота, отколкото тези на настоящата. Също така, микро шрифт с различни размери е включен като част от фона.

8. Луминисцентно мастило

1000 Японски йени Луминисцентно мастило

Банкнотите, издавани след 1 декември 1993 г. (серийни номера с кафяв или тъмно зелен цвят), печатът на управителя на лицевата страна свети в оранжево на ултравиолетова светлина. Също така, някои части от фона флуоресцират в жълто-зелен цвят.

9. Релефен печат

1000 Японски йени Релефен печат

Релефен печат се използва за някои елементи на банкнотата. Релефът на новата банкнота е по-повдигнат от този на настоящата.

10. Знаци за незрящи

1000 Японски йени Знаци за незрящи

С цел подпомагане хората с увредено зрение при допир се разпознава символ с по-груба структура (релефен печат), се приема вместо символите с воден знак, използвани на настоящата банкнота.

Ресурси:
boj.or.jp
wikipedia.org