Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар | Китайски юан | Швейцарски франк | Евро | Британска лира | Японска йена | Турска лира | Щатски долар

Последвайте currencyguide.eu

Реклами

Пет Британски лири- банкнота


5 паунда полимер

Бързи връзки към банкнотите:
Банкноти в обращение:
10 Британски лири полимер 20 Британски лири полимер 50 Британски лири полимер

Банкноти изтеглени от обращение:
5 Британски лири полимер серия Е 10 Британски лири полимер серия V 20 Британски лири 50 Британски лири 10 Британски лири полимер серия E

Описание:
Размер: 125 x 65mm
Основен цвят: Тюркоаз/Зелен
Дата на издаване: 13 Септември 2016

5 паунда лице 5 паунда гръб

През септември 2016 г. беше представена нова полимерна банкнота от пет паунда с изображение на кралица Елизабет II на лицевата страна и на Уинстън Чърчил на гърба. Новата полимерна банкнота е по-чиста, по-хигиенична и по-здрава от хартиената и има подобрени защитни елементи, които включват прозрачен прозорец и холограма на Кулата на Елизабет, която е златиста на лицевата част на банкнотата и сребриста на гърба.

Защитни елементи

Защитните елементи ще ви помогнат да разпознаете дали новата полимерна банкнота от £5 е истинска или фалшива.

5 паунда полимер спесимен лице 5 паунда полимер спесимен гръб

(1) Прозрачен прозорец

5 паунда полимер Прозрачен прозорец

Новата полимерна банкнота има прозрачен прозорец. Ясно различим портрет на кралица Елизабет II е отпечатан на прозореца с думите ‘£5 Bank of England’ два пъти около периферията му.

Около портрета има цветна ивица, която сменя цвета си от лилаво до зелено, когато наклоните банкнотата. Символът £ също смена цвета си от лилаво до зелено. Този ефект може да се наблюдава както на лицевата страна, така и на гърба на банкнотата.

Кулата на Елизабет
Върху прозореца също така се наблюдава детайлно изображение на "Кулата на Елизабет" (известна също като Биг Бен). Фолиото на това изображение е златисто от лицевата и сребристо от задната страна на банкнотата. Когато се наклони се наблюдава многоцветен ефект.

(2) Холограми

5 паунда полимер Холограми

На лицевата страна, под прозрачния прозорец има сребриста холограма. Когато банкнотата се наклони думата ‘Five’ се сменя с ‘Pounds’, като също се наблюдатва многоцветен ефект.

Друга холограма над прозореца от лицевата страна е изображение на короната за коронации, която изглежда триизмерна. Отнов, когато се наклони се наблюдава многоцветен ефект с цветовете на дъга.

Лабиринта на замъка Бленхайм
Лабиринтът Марлборо в замъка Бленхайм(родното място на Чърчил), първоначално проектиран от Алън Фишър, с помощта на Рандъл Коате вдъхновява зелената холограма, отпечатана върху задната страна на банкнотата.

(3)Проверете полимера и релефния печат

5 паунда полимер релефен печат

Новата банкнота от 5 британски лири е отпечатана вържу полимер - тънък и пластичен. Думите ‘Bank of England’, както и числото 5 в долния десен ъгъл на лицевата страна на банкнотата са отпечатани с релефен печат.

(4) Проверете качестовто на печат.

5 паунда полимер качество на печат

Отпечатаните линии и цветове са отчетливи и чисти, без зацапвания и размазани участъци.

(5) Микрошрифт

£5 полимер

С помощта на лупа, се вгледайте внимателно в буквите под портрета на кралицата на и ще видите стойността на банкнотата, написана с малки букви и цифри.

(6)Проверете ултра-виолетовия елемент

£5 полимер УВ елемент

Погледнете лицевата част на банкнота под висококачествена ултра-виолетова светлина, числото 5 се появява в ярко червено и зелено, докато фонът не се откроява.

Ресурси:
bankofengland.co.uk
wikipedia.org