Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар | Китайски юан | Швейцарски франк | Евро | Британска лира | Японска йена | Турска лира | Щатски долар

Последвайте currencyguide.eu

Реклами

Десет Британски лири- банкнота


10 паунда полимер

Бързи връзки към банкнотите:
Банкноти в обращение:
 Five Pound Sterling polymer note 20 Британски лири полимер 50 Британски лири полимер

Банкноти изтеглени от обращение:
5 Британски лири полимер серия Е 10 Британски лири полимер серия V 20 Британски лири 50 Британски лири 10 Британски лири полимер серия E

Описание:
Размер: 132 x 69mm
Основен цвят: Кафяв/Оранжев
Дата на издаване: 14 Септември 2017

10 паунда лице 10 паунда гръб

Новата полимерна банкнота от 10 Британски лири с изображението на Джейн Остин беше въведена в обращение на 14 Септември 2017. Тя е английски новелист, известна със шестте си основни новели, които интерпретитрат, критикуват и коментират обществото на рентиерите в края на 18-ти век.

Защитни елементи

Защитните елементи ще ви помогнат да разпознаете дали новата полимерна банкнота от £10 е истинска или фалшива.

10 паунда полимер спесимен лице 10 паунда полимер спесимен гръб

(1) Прозрачен прозорец

10 паунда полимер Прозрачен прозорец

Новата полимерна банкнота има прозрачен прозорец. Ясно различим портрет на кралица Елизабет II е отпечатан на прозореца с думите ‘£10 Bank of England’ два пъти около периферията му.

Катедралата в Уинчестър
Вържу прозореца има и детайлно изображение на катедралата в Уинчестър, където Джейн Остин е погребана. Фолиото е златисто от лицевата и сребристо на гърба на банкнотата. Когато банкнотата се наклони се наблюдава многоцветен ефект.

Изображение със символа "£" разположено върху прозрачния прозорец то е сребристо от лицевата страна и златисто на гърба на банкнотата.

(2) Гъше перо

10 паунда полимер Гъше перо

До прозрачния прозорец има цветна гъше перо. Цветовете му се променят от лилаво към оранжево, когато наклоните банкнотата. Ефекта се наблюдава и от двете страни.

(3) Холограми

10 паунда полимер Холограми

От лицевата страна на банкнотата, под прозрачния прозорец има сребриста холограма. Когато банкнотата се наклони думата ‘Ten’ се сменя с ‘Pounds’, като също се наблюдатва многоцветен ефект.

Друга холограма, над прозореца от лицевата страна е изображение на короната за коронации, която изглежда триизмерна. Отново, когато се наклони се наблюдава многоцветен ефект с цветовете на дъга.

Холограма във формата на книга
На гърба на банкнотата има медно фолио във формата на книга, съдържаща буквите ‘JA’.

(4) Проверете полимера и релефния печат

10 паунда полимер релефен печат

Новата банкнота от 10 британски лири е отпечатана вържу полимер - тънък и пластичен. Думите ‘Bank of England’, както и числото 10 в долния десен ъгъл на лицевата страна на банкнотата са отпечатани с релефен печат.

(5) Проверете качеството на печат

£10 полимер качество печат

Отпечатаните линии и цветове са отчетливи и чисти, без зацапвания и размазани участъци.

(6) Микрошрифт

£10 полимер Микрошрифт

С помощта на лупа се вгледайте внимателно в буквите под портрета на кралицата на и ще видите стойността на банкнотата, написана с малки букви и цифри.

(7)Проверете ултра-виолетовия елемент

£10 полимер УВ елемент

Погледнете предната част на банкнотата и ако е добро качеството на ултра-виолетовата светлина, числото 10 е появява в ярко червено и зелено, докато останалата част от банкнотата не се откроява.

Вижте това видео на истинска, сравнена с фалшива банкнота от 10 паундаРесурси:
bankofengland.co.uk
wikipedia.org