Фалшиви пари: как да ги разпознаем

www.currencyguide.eu

bulagrian flagus-uk-flag
Канадски долар- обща инфорация

Бързи връзки към банкнотите:

- 5 Канадски долара- полимер
           - 10 Канадски долара- полимер
- 20 CAD Полимерна банкнота
           - 50 CAD Полимерна банкнота
- 100 CAD Полимерна банкнота

- 5 Канадски долара
                        - 10 Канадски долара
- 20 Канадски долара
                        - 50 Канадски долара
- 100 Канадски долара
Канадският долар (знак: $ ISO код: CAD) е валутата на Канада. В момента канадският долар е шестата най-търгувана валута на световните валутни пазари след щатския долар, еврото, йената, британската лира и швейцарския франк с дял от 5,3% . Като резервна валута канадския долар се нарежда на шесто място. Изобразява се съкратено със знака за долар $ или C $, за да се разграничи от други доларово деноминирани валути. Един канадски долар се разделя на 100 цента. В канадския английски, както и в американския се  използва разговорно наименованието "buck" за долар.

Канадски доларови банкноти издадени от Банката на Канада, са законно платежно средство в Канада. Канадски долари, особено монети, се приемат и в някои от най-северните градове на Съединените щати, както и в много канадски анклави. Всички банкноти издадени от "Банката на Канада от 1935 насам са законно платежно средство и запазват пълната си стойност.

Търговците в Канада могат да отказват да приемат банкноти, без да нарушават закона. Според канадското законодателство начина на плащане трябва да бъде взаимно договорен от страните. Например в магазин могат да откажат да приемат $ 100 банкноти, ако смятат, че това ще ги постави в риск да станат жертва на фалшификация.Първите емитирани в Канада, деноминирани в долари пари се издават от британските военни 1813 и 1815. Канадски долари по-късно се издават от банки, наети от няколко предконфедерални колониални правителства, като започват през 1830 и продължават и след създаването на Конфедерацията през 1870г. Някои канадски общини също издават банкноти най-вече по време на голямата депресия. През 1935 г. само 10 наети банки все още издават банкноти, когато Банката на Канада е създадена. Тя поема също поема част от издаването на банкноти в Канада. Започва издаването на банкноти от $ 1, $ 2, $ 5, $ 10, $ 20, $ 25, $ 50, $ 100, $ 500 и $ 1000. През 1944 г. е било забранено издаването на банкноти от наети банки. Съществени промени в дизайна на банкнотите са настъпили от 1935 г. насам, с нови серии,  въведени през 1937 г., 1954 г., 1970 г., 1986 г., и 2001 г. През юни 2011 г., започва печат на банкноти с нов дизайн, отпечатани върху полимер, вместо на базирана на памучна основа хартия, първоначално на $ 100 (в обръщение от ноември 2011 г.), на банкнота от $ 50 (в обръщение от март 2012 г.), 20 $ (ще бъдат въведени в обръщение през Ноември 2012) и допълнително вероизповедания ще последват преди 2013 г. Всички банкноти са отпечатани от канадската компания BA International Inc, по договор с Банката на Канада.
Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар Китайски юан/ Ренминби
Швейцарски франк | Евро |
Британска лира | Индийска рупия
Японска йена | Турска лира |
Щатски доларОтговорност за информацията
Положени са всички усилия да се предостави точна информация. Не даваме гаранция за информацията, и не поемаме отговорност за въпроси, произтичащи от променени обстоятелства или погрешно публикувана от източника информация.


Източници:
www.wikipedia.org
www.bankofcanada.ca