Фалшиви пари: как да ги разпознаем

www.currencyguide.eu

bulagrian flagus-uk-flag
20 Канадски долара

20 Канадски долара лице


+ Канадски долар- Обща информация

Бързи връзки към банкнотите:

- 5 Канадски долара- полимер
           - 10 Канадски долара- полимер
- 20 Канадски долара- полимер
           - 50 Канадски долара- полимер
- 100 Канадски долара- полимер

- 5 Канадски долара
                        - 10 Канадски долара
- 20 Канадски долара
                        - 50 Канадски долара
- 100 Канадски долара
Описание:
Размер: 152.4 x 69.85 mm 
Състав на хартията:
Базирана на памучни влакна


20 Канадски долара лице 20 Канадски долара гръб20 Канадски долара - информация и елементи на дизайна
серия "Canadian Journey"+ Портрет: Нейно Величество Кралица Елизабет II;
+ Подписи: Ляв – У.П. Дженкинс, Десен – Д.А. Додж / Ляв –  У.П. Дженкинс, Десен – М.Дж. Карни;
+ Размер: 152.4 x 69.85 mm (6.0 x 2.75 inches);
+ Дата на издаване: 29 Септември 2004;
+ Тема: Изкуство и Култура.Банкнотата от 20 канадски долара е част от валутата на Канада. Настоящата банкнота от 20 канадски долара  са с зелен основен цвят и са отпечатани върху хартия, базирана на памучни влакна. На лицевата страна е изобразен портретът на Елизабет II, Кралица на Канада, герб и снимка на централния блок от сградите на Парламента. Защитните елементи на лицевата страна включват холограмна лента от лявата страна с изобразено числото 20 редуващо се с кленови листа, воден знак на портрета на кралицата и допълващо се число 20. На обратната страна са изобразени произведения на изкуството от Бил Рийд, и по-специално негови скулптури, както и цитат от Габриел Рой. На гърба  има метална нишка. Жълти точки, представляващи съзвездието „Орион” могат да бъдат намерени от двете страни (и на всички банкноти от 2001 серия). Дизайна включва и брайлови точки за слепи изобразяващи номинала. $ 20 банкнота получава награда банкнота на годината през 2005 г. Настоящата банкнота от  20 канадски долара ще бъде заменена през ноември 2012 от новата полимерна банкнота.20 Канадски долара - защитни елементи серия "Canadian Journey"


20 Канадски долара спесимен  


1. Метална лента
Разклатете банкнотата. Числата и кленовите листа променят цвета си.

2. Воден знак
Дръжте банкнотата срещу светлината и погледнете през нея. Воден знак с умален образ на портрета на Кралицата се вижда и от двете страни.

3. Осигурителна метална нишка

Дръжте банкнотата срещу светлината и погледнете през нея. Ще видите тиренца, част от цяла линия. Видима е от двете страни на банкнотата. Разклатете банкнотата. Цвета на тиренцата се сменят от златисто до зелено. На нишката се наблюдават и малки цифри и букви ( CAN 20) съответстващи на номинала на банкнотата.

4. Допълващи се числа
Дръжте банкнотата към светлината и ще видите неправилни форми, отпечатани върху предната и задната част, които се комбинират, за да формират число с номинала на банкнотата. Видима е и от двете страни.

5. Релефен печат

Почувствайте релефния печат на раменете на портрета, голямото число с номинала и думите : “Bank of Canada • Banque du Canada.”


6. Ултравиолетов защитен елемент

Погледнете банкнотата по ултравиолетова светлина. Проверете думите "BANK OF CANADA – BANQUE DU CANADA" и число съвпадащо се с номинала на банкнотата светят в червено и жълто. Червени и жълти власинки са разпръснати и от двете страни на банкнотата.
Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар Китайски юан/ Ренминби
Швейцарски франк | Евро |
Британска лира | Индийска рупия
Японска йена | Турска лира |
Щатски доларОтговорност за информацията
Положени са всички усилия да се предостави точна информация. Не даваме гаранция за информацията, и не поемаме отговорност за въпроси, произтичащи от променени обстоятелства или погрешно публикувана от източника информация.


Източници:
www.wikipedia.org
www.bankofcanada.ca