Фалшиви пари:
как да ги разпознаем


www.currencyguide.eu


bulagrian flagus-uk-flag

Индийска рупия лого


Индийска рупия- обща информация
Бързи връзки към банкнотите:

- 10 Индийски рупии
- 20 Индийски рупии
- 50 Индийски рупии
- 100 Индийски рупии
- 500 Индийски рупии - извън обращение
- 1000 Индийски рупии - извън обращениеИндийска рупия (ISO Код INR) е валутата на Република Индия. Думата "рупия" е произлязла от санскритската дума „раупия:, което означава "сребро". Резервната банка на Индия контролира валутата според Закона за Резервната банка на Индия от 1934.

Индийската рупия е разделена в 100 паиса. Монети с номинал по-малко от 50 паиса не са законно платежно средство. Монетите в обръщение са 50 паиса и 1, 2, 5, 10, 100 и 1000 рупии (монетите от 100 и 1000 са възпоменателни). Валидните банкноти в обращение са с номинали от 5, 10, 20, 50, 100 серия Махатма Ганди и от 500 и 2000 от Махатма Ганди - нова серия. На лицевата страна на всяка банкнота е изобразен портрет на Махатма Ганди Нулев номинал рупии не е официално платежно средство и не се издава от правителството, но е символ на протеста против корупцията. Той се отпечатва и разпространява от неправителствена организация в Индия. Дизайна на банкнотите е одобрен от централното правителство, по препоръка на централния съвет на Резервната банка на Индия.

Изтеглянето от обращение на банкнотите от 500 и 1000 индийски рупии беше обявено от правителството на Индия, обявавайки, че банкнотите от 500 и 1000 рупии от серията Махатма Ганди спират да бъдат официално платежно средство от 9 Ноември 2016. Същия ден е обявено, че ще бъдат издадени нови банкноти от 500 и 2000 рупии от Нова Махатма Ганди серия.
Знака на Индийската рупия (официално приет през 2010 г.) е получен от символът на деванагари (Ra) с добавена хоризонтална лента. Символът може да бъде извлечен и от латинската съгласна "R" чрез премахване на вертикалната линия, както и добавянето на две хоризонтални ленти (като символите на японската йена и евро). Първата серия от монети с новия символ стартира на 8 юли 2011.

Индийската бройна система е на основата на десетичната система, с две съществени различия от западните системи, използващи дълги и къси скали. Системата се използва в ежедневните парични сделки в Индия.

индийска бройна система

Официално обменният курс на индийската рупия се определя в зависимост от пазара. Въпреки това, Резервната банка на Индия (RBI) търгува активно с двойката USD / INR на валутния пазар, за да повлияе на обменните курсове. По този начин валутния режим на индийската рупия по отношение на щатския долар е де факто контролиран. Други валутни двойки (EUR / INR / и INR / JPY) имат плаващи валутни курсове. Намесата на RBI във валутните пазари е единствено, за да се гарантира ниската волатилност на валутните курсове.

Също така, засягащи конвертируемостта на валутата са митнически разпоредби, ограничаващи вноса и износа на индийски рупии. Според действащото законодателство на чужди граждани е забранен вноса и износа на рупии. Индийски граждани могат да внасят и изнасят само до 7500 рупии. Притежанието на банкноти от 500 и 1000 рупии в Непал е забранено.

Източници:
http://www.wikipedia.org
http://www.rbi.org.in http://www.paisaboltahai.rbi.org.in

Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар Китайски юан/ Ренминби | Швейцарски франк | Евро |
Британска лира | Индийска рупия
Японска йена | Турска лира |
Щатски долар

Използваме "бисквитки", за да ви улесним, и за да ви покажем персонализирани реклами. Повече..

Реклама